Таня Андреева. Снимка: БТА

Не се очаква промяна на здравната вноска през 2014 година, заяви здравният министър Таня Андреева след откриването на учебната година в Медицинския университет в София.

По нейни думи трябва да се търси диалог със съсловните организации при разписване на новите пътеки на остойностявания.

Според министъра много болници ще бъдат обречени на лоши финансови резултати заради недобре финансирани клинични пътеки - в областта на детското здраве, акушерството, гинекологията, неврохирургията.

Все още не съм чела становището на Български лекарски съюз относно Националната здравна стратегия, но на общественото обсъждане, което мина през август, имаше представители на Лекарския съюз, които споделиха накратко препоръките си към стратегията, заяви Андреева.

Тя призна, че досега официално становище на БЛС в МЗ не е постъпвало. По-рано днес от съюза обясниха, че  изготвянето на проект на Национална здравна стратегия без участието на представители на Българския лекарски съюз е "грубо незачитане на постигнатите договорености" между партиите и съсловната организация.

По-късно Андреева обясни, че смисълът на стратегията е да очертае пътя, по който ще се върви в следващите години. Според здравния министър стратегията се изработва от експерти и след това да се поставя на обсъждане.

По думите на Андреева, след като се изработи конкретен план, БЛС ще може да предложи свои стратегии, които също да намерят отражение в стратегията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase