Снимка: Булфото
fallback

Това, което се случва в България, понякога има последици и за други държави, включително и в моята. Това заяви британският посланик Джонатан Алън пред bTV.

Затова и посланиците взимат отношение по политически въпроси. Той е категоричен обаче, че не се е месил във вътрешните работи на страната и не е против една или друга партия.

Алън определи изминалото лято не на посланниците, а на гражданското общество.

Според него България има някои слаби закони като тези срещу корупцията. Въпросът е в прилагането им.

Той даде пример как закон във Великобритания срещу организираната престъпност е бил писан две години и половина след много консултации с институции, бизнеса и граждански сдружения. И се учуди, че важни закони у нас се приемат за няколко месеца или дори седмици.

Джонатан Алън защити за пореден път тезата си, че страната ни има нужда от закон за лобизма. "Той е важен, защото сега няма голямо доверие в политиците в България, а това е опасно за демокрацията. А това доверие трудно се възвръща. Важно е при вземането на решение да има публичност и прозрачност", заяви посланикът.

Алън останал учуден от скандала с тефтерчето на Филип Златанов, но призна, че в родината му също има скандали. "Последният бе за доходите на депутатите. Но важно е какво се случва след това. Някои попаднаха в затвора", подчерта той.

Британският посланик коментира и темата с назначението на Делян Пеевски, като го определи като "голям шок".

„Този пост е много важен за България, а и за нас. Аз не смятам, че той има квалификациите, има по-качествени хора. Като сегашният председател на ДАНС", каза Алън.

Той завърши с добрата новина, че семейството му очаква второ дете. През ноември съпругата му ще го дари с момче, като плановете засега са да се роди в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Раждив Зил

преди 10 години

До 22 - никога вече гербДобре де какво те кара да мислиш че България не е маймунска държава? Цялата ни реалност показва че сме дълбоко в маймунярника.

17

Анонимен

преди 10 години

Dobre doshal v Balgaria, g-n Alan! Na kolko oshte absurdi shte stanete svidetel... Ta ne se chudete! Tuk niama nishto nevazhmozhno!!!

16

:)

преди 10 години

До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Господин платен ***, пак ли изплувахте? Не се напрягайте да мислите, не ви се отдава.

fallback