Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото
fallback

В понеделник ще внеса сигнал срещу ГЕРБ за неправомерно изразходвани средства в размер на 230 млн. лв от студен резерв.

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в студиото на "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Схемата действала чрез сключване на договори на Електроенергийния системен оператор (EСО) с "определени дружества".

Министърът не пожела да ги назове, тъй като не иска да пречи на разследването, но уточни, че те са производители на ток и договорите с тях са били напълно излишни.

Oще по темата

По думите му по време на управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.

"Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата", поясни той.

Той обясни, че правителството на Бойко Борисов е изплатило и фактури за надзор на проекта "Белене" на стойност 13 милиона лева, въпреки мораториума и решението на Народното събрание за замразяване на проекта.

"В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?", попита Драгомир Стойнев.

Министърът настоя ДКЕВР да влезе в своите функции и да задължи електроразпределителните дружества да имат такава фактура за тока, че хората да я разбират.

"Именно там да бъде разяснено, че крайната цена за крайния потребител е намаляла – както дневната, така и нощната. Давам пример за ЧЕЗ – дневната намалява с 4,32%, нощната намалява с 5,59%. Това е истината", отсече той.

"Ние постигнахме намаление на цената на електроенергията с близо 5%. Тук е решението на ДКЕВР, което ясно показва чрез електроразпределителните дружества какви цени са за крайния потребител, които намаляват", посочи министърът.

За сметките, които са получени, той обясни, че отново са се събрали два периода на отчитане и затова някъде може да са и по-високи.

"Истината ще я видим именно този месец, когато имаме пълен месец, септември", смята Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

makedonski

преди 10 години

Какво направи БСП със изтегления заем? - Онези 750 млн. плюс сегашните 500 млн. дават точно 1 250 000 000 (словом един милиард, двеста и петдесет милиона), което ще рече двеста и петдесетте милиона дължими като нормално ДДС от началото на годината плюс единия милиард, който БСП задължително трябваше да върне на разните му там олигарси.

86

ДО САЙТА

преди 10 години

Ако ще цензурирате,моля да сте обективни и изказванията на такива като на БГ,също да изтривате,както изтрихте моя коментар който беше много по-умерен.Моля ръководителите на сайта да обърнат внимание на служителите си,в противен случай ще предявим оплакване за политическа цензура.

85

възмутен

преди 10 години

До ууу - Не знам твоята фактура, но аз моята я получих в петък! И имам намаление на цената на тока! И имам много подробна информация от доставчика си за това какво и как се променя като цени - за дневната тарифа идва около 4.05 % намалението, а за нощната - 5 %!

fallback