Снимка: Reuters

Зам.-транспортният министър Георги Тодоров обяви, че в понеделник ще бъде свикан органът по цифровизация, на което заседание той ще предложа датата 30 септември за спиране на излъчването на аналогов сигнал.

Още по темата
Той информира, че договорите за доставка и разпространение на декодери за останалата част от територията на България, която обхваща три района - Северен централен, Югозападен и  Югоизточен, вече са факт.

След като те са сключени, задължението на изпълнителите е да започнат разпространението и снабдяването с декодери. В Агенцията за социално подпомагане вече са уведомени и разпространяват ваучерите.

"Даваме достатъчно толеранс от време хората, които имат права да се снабдят с декодери, да го направят до края на месеца", обясни Тодоров.

По негови сметки право на безплатни декодери имат повече от 210 000 души, които са ползвали енергийна помощ за отоплителния сезон 2012/2013 година.  Ваучерите се разпространяват от средата на тази седмица.

Тодоров припомни, че мултиплексните оператори изпълняват задължението за 95% покритие от територията на страната и регулаторът следи за това.

"Това е първи етап от цифровизацията и вероятно в бъдеще ще се търсят варианти по много различни начини за покриване на сто процента от територията на България", коментира още заместник-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase