Хасан Адемов. Снимка: архив, БТА
fallback

Обрат по темата за тавана на пенсиите – вместо да отпадне от догодина, както е записано в Кодекса за социално осигуряване за новоотпуснатите пенсии, максималният размер на пенсията ще се повиши.

Това ще предложи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, научи Investor.bg

Към момента промяната се обсъжда в Консултативния съвет към Министерството на труда и социалната политика, за да бъде предложена на социалните партньори. Предвижда се от догодина максималният размер на пенсията в България да стане 840 лева. В момента нейният размер е 770 лева.

Oще по темата

За целта ще бъде повишен максималният осигурителен доход, потвърдиха за Investor.bg от министерството. Предвижда се той да се увеличи до 2400 лева. В момента той е 2200 лева.

Максималният размер на пенсията се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход.

Ограничението за размера на максималната пенсия е записано в Кодекса за социално осигуряване, а намерение за отпадането му беше лансирано многократно през последните години.

Министърът на труда Хасан Адемов заяви вчера, че все още няма окончателно решение по този въпрос.

„Трудно може да се мисли през 2014 година да падне таванът за всички, които имат ограничения на размера на максималната пенсия. Справедливо решение на този въпрос няма, важното е да намерим по-малко несправедливо решение“, каза социалният министър.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Sephora

преди 11 години

Добре, че са пенсиите, че при тази безработица особено в по-малките населени места, това са единствените сигурни доходи в семейството. Жалка работа. Не е реално 840 лв. пенсия и мин. работна заплата 310.

35

vesko02

преди 11 години

Куриоза е че най-активните участници в съсипията на държавата ще бъдат наградени с високи пенсии.

34

Анонимен

преди 11 години

Нека всички лица, получаващи пенсия към момента, да си изравнят стажа, с сега исканият за пенсиониране и мисля, че след като има хора, които и на 70 годишна възраст работят, то нека се вдигне пенсионната възраст до 70 години за жените и 75г. за мъжете. Така ще се намали броят на лицата получаващи пенсия и може тогава да се получават по високи пенсии.

fallback