Хасан Адемов Снимка: БТА

„По-малко несправедливото решение“ търси министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по въпроса с тавана на максималната пенсия.

От 1 април тази година максималната пенсия стана 770 лева, а максималният осигурителен доход е 2200 лева.

Ограничението за размера на максималната пенсия е записано в Кодекса за социално осигуряване, а намерение за отпадането му беше лансирано многократно през последните години. Текст в Кодекса за социално осигуряване гласи, че от 1 януари 2014 година таванът за новоотпуснатите пенсии ще падне и те ще са в реални размери.

След отпадането на тавана за новите пенсионери за заварените той ще остане, но ще се повишава заедно с вдигането на максималния осигурителен доход. Адемов уточни, че най-справедливо е ограничението да падне за всички пенсионери, а не само за новите.

Министърът обаче заяви, че все още няма окончателно решение по този въпрос.

„Това за следващата година струва 120 млн. лв. и в условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване, трудно може да се мисли през 2014 г. да падне таванът за всички, които имат ограничения на размера на максималната пенсия. Справедливо решение на този въпрос няма, важното е да намерим по-малко несправедливо решение“, каза социалният министър.

Днес правителството одобри промени в Националния план за действие по заетостта през 2013 година. Те ще осигурят възможност за откриване на допълнителни работни места за младежи до 29-годишна възраст. Очаква се 300 млади хора да бъдат заети до края на годината, за което са осигурени близо 104 000 лева чрез преразпределение на резерва по националния план.

Средствата ще бъдат предоставяни на работодатели, които наемат безработни младежи до 29 години със средно или висше образование и без трудов стаж. Периодът на субсидиране, през който ще се поемат част от осигурителните вноски, е от 6 до 18 месеца.

За първите 6 месеца ще се поемат 30 на сто от осигурителните вноски, за следващите 6 месеца - 50 на сто, а след това 75 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase