Георги Първанов Снимка: архив, БТА
fallback

Сегашното колебание за АЕЦ „Белене“ за мен звучи неубедително, заяви днес в Плевен Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. В енергийната дипломация загубата на темпо може да има много висока цена - това трябва да избегнем, допълни той.

Огромната част от левицата е за реализацията на проекта, ако някой има колебания, е добре да излезе и да ги обоснове, посочи Първанов.

Аз самият съм убеден в необходимостта му и ще провокирам дебат за АЕЦ „Белене“ и за „Южен поток“, защото губим темпо, а както виждаме, другите страни решават своите проблеми, уточни той. 

Oще по темата
Левицата беше факторът, предизвикал националния референдум за АЕЦ „Белене“ с аргументи категорични и неоспорими, които бяха продукт на експертните възможности на "Позитано", припомни  Първанов.

„И сегашното колебание "Дайте да направим нов анализ, за да видим как стоят нещата" за мен звучи неубедително“, бе категоричен президентът.

Ако ние не сме били прави в аргументите си преди няколко месеца, някой трябва да се извини за това; ако сме били прави - докога ще се мотаем с някакви анализи, да плащаме на консултанти, при положение че нещата са ясни от самото начало на проекта, допълни той.

Днес той взе участие в международната научна конференция в Плевен "Русия -България: Връзки във времето", на която в Плевенската панорама вземат участие изтъкнати учени от България и Русия, пише БТА. 

Припомняме, че вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че за АЕЦ "Белене" ще се прави нов анализ, за да се прецени дали проектът е икономически изгоден, но не можа да се ангажира колко ще струва това на българския данъкоплатец.

"Вече има такъв анализ на британската банка HSBC, за който бяха платени 2,5 млн. евро", пресметна той.

Станишев коментира обаче, че предишните управляващи са подавали невярна информация на консултанта и затова докладът не може да се смята за обективен.

Срокът за гаранция за технологичното оборудване е 40 г., а е бил подаден срок от 20 г., каза още лидерът на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък побърза да коментира думите на Станишев и го обвини в "дебелоочие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

млад милиардер

преди 10 години

Гоце, извади 20 милиарда от тези които си скътал и да се почва строителството!

95

ognyanz

преди 10 години

Рано или късно някаква АЕЦ ще трябва да се построи. Но при толкова продажници между нашите политици наистина е трудно да се каже дали ще бъде точно АЕЦ "Белене". Ако се строи друга най-малкото ще пием една студена вода за харчовете дотук. А може и неустойки да плащаме, кой знае.

94

void

преди 10 години

АЕЦ Белене няма да се построи - това е ясно както на сините, така и на червените и на мораво-зелените. Обаче нищо не пречи да се направят анализ, проектно проучване, да се изготви техническа документация. Това може да бъдат стотици милиони. Освен това Русия може да загуби делото за 1 млрд. срещу НЕК заради липсващо официално техническо задание по проекта - каква ли комисионна биха платили на другарите тук ако успееят да го изфабрикуват? Как ще се радва електоратът на този един нов дълг от 1 млрд

fallback