Снимка: архив, БТА
fallback

Повече прозрачност при разходите в бюджета и собствеността на фирмите, особено при медиите и компаниите, които получават държавни пари, установяване на върховенството на закона, силни закони срещу корупцията, затягане на контрола върху работата на депутатите и подобряване работата на регулаторите препоръчва британският посланик в България Джонатан Алън.

В интервю за Нова телевизия Алън коментира, че хората са изгубили доверието си в политиците и очакват програма за реформи.
Алън подчерта, че в самото начало на антиправителствените протести хората са изпратили ясно послание – че не вярват на политиците. Въпреки това никой от тях не е предложил конкретни мерки, за да върне доверието в политиката, посочи той.

“Всички, които са на улицата, са там, защото вярват в бъдещето на България и искат най-доброто за България. Не съм чул някой да е против реформите и това да има по-висок стандарт на живот”, коментира дипломатът.

“Не виждам защо да не е възможно да се публикуват разходите в бюджета и решенията за харчене на парите. Така електоратът може да решава за себе си дали разходите са добри, или не”, каза още той.

“Много е важно регулаторите да са независими и да защитават интересите на хората. Не вярвам, че всички регулатори са независими, тъй като следват много тясно позицията на правителството, а това не е тяхната работа”, допълни британският посланик.

Oще по темата
 Като изключение той посочи омбудсмана, който по думите на Алън се ползва с високо обществено доверие. Като негативен пример дипломатът даде комисията за енергийно и водно регулиране, чийто председател се сменя на няколко пъти за период от една година.

Според него това не е сигнал за независимост. Що се отнася до контрола върху депутатите, Джонатан Алън каза, че след поредица от политически скандали във Великобритания е създадена независима и надпартийна комисия, която играе ролята на регулатор за народните представители. Оттогава доверието в политиците на Острова се е повишило.

“Най-важното в нашия опит е, че депутатите разбраха, че ако искат хората да имат доверие в тях, трябва да доказват, че политиката е по-честна”, заключи той.

Още новини за България вижте в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

nerez

преди 10 години

Политиците продължават да комуникират с народа все едно сме малумни и не разбираме нищо. Реформи на политическите системи ще е като да разкрасявате вмирисан труп с нови дрехи и прически.

26

boyko_stoew

преди 10 години

Посланикът е доста дипломатичен и критиките са много смегчени.Истината е ,че:Мързелив и неграмотен електорат избира Управлението ни.Не повече от 10% от Избирателния вот е на Граждани ,които създават блага(БВП),Останалите 90% елесноманипулируем,неграмотен и купен вот.Икономиката на Държавата ни е в пълен разпад.Мижав туризъм,зърнопроизводство и енергетика все оше крепят икономиката.Строителството е в колабс.Администрацията е все така вредна,а политиците и субсидиите за тях все-повече.

25

boyko_stoew

преди 10 години

МОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ!24 години Никоя Политическа Партия не се сети даразработи Стратегия за развитие на икономиката на Държавата ни,да определи Приоритетните Сектори за Развитието на икономиката ни спрямо геополитическите ни и пазарните дадености,да изготви план за Инвестиране в ТЕЗИ СЕКТОРИ ицеленасочено да налага тази Стратегия.ЗАТОВА пиша ,че политиците ни са Големи ***.КРАДЛИВИ,МЪРЗЕЛИВИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ.

fallback