Миков и Сакскобургготски на откриването на Международния филателен салон. Снимка: БТА

Обединението на обществото зависи от всеки отделен човек, заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод Деня на Съединението - 6 септември. Той присъства на откриването на Международния филателен салон "София 2013" в Централния военен клуб.

На въпрос как в днешната ситуация може да се постигне обединение на обществото, Миков каза, че това е въпрос на всеки гражданин, на всяка партия, на всеки политик да може да приеме различието на другия и да потърси в себе си сили за обединение.

Така се постига, така са го постигнали и нашите деди, категоричен беше той, цитиран от БТА. Миков препоръча да се прочетат изказванията на опозицията по времето, когато се е случило Съединението.

Вижте в тези деликатни политически борби през 1885 г., когато Стефан Стамболов е председател на Събранието, Петко Каравелов е министър-председател, младият княз Батенберг все още не е укрепнал, те са намерили начин да се случи, посочи председателят на Народното събрание.

Бившият премиер и почетен председател от 1938 г. на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски коментира, че би трябвало да има възможност за обединение на обществото.

Ако искаме да жънем успехи като нация, така трябва да е и историята го е доказала, през 1885 г. е започнал подобен феномен, каза той пред журналисти по време на откриването на Международния филателен салон. По думите му това е въпрос на нагласа, на рационалност и практичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase