Председателят на НС Михаил Миков. Снимка: БТА

Председателят на парламента Михаил Миков призова за обединение на политиците и обществото. Той започна днешното заседание на НС с декларация по повод утрешния празник Съединението на България.

„Съединението прави силата“. Добре е ние, политиците, да вникваме по-често в смисъла на това послание. В днешните не леки времена имаме нужда от различия, които не разединяват, а обединяват. Утре да посрещнем празника в цялата страна с един оптимизъм за по-добри дни за България, каза Миков.

Председателят на НС обвърза историческото събитие със сегашната политическа обстановка в страната.

По думите му утрешната дата е побрала в себе си всичко – гордостта на българската нация, самочувствието и триумфа на справедливостта, но и категоричността само и единствено в съгласие със собствената си воля да определиш историческата съдба на отечеството.

Съединението носи посланията за политическа, дипломатическа и военна зрялост, заяви Миков. Той припомни, че Съединението е без прецедент в европейската и балканска история, извършено за първи път, без да се разчита на помощ и защита.

На 6 септември си спомняме и за високия боен дух на нашите войници, които отстояват Съединението в последвалата Сръбско-българска война, битките при Гургулят и Сливница. Спомняме си и за множеството велики личности, заяви той.
Съединението е едно от събитията в българската история, които имат повече бъдеще отколкото минало, каза още председателят на НС. По негови думи това е събитие, което винаги ще вдъхновява националния оптимизъм за достойно европейско бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase