Станишев и Орешарски. Снимка: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев похвали правителството на Пламен Орешарски за дейността му през първите 100 дни от началото на мандата му.

Въпреки това той коментира, че "ако трябва да сме честни, този кабинет нямаше 100 дни толеранс, защото протестите започнаха още на втория ден от сформирането му".

"Важното е, че правителството работи и то на базата на ясни политически и икономически ангажименти", каза след това Станишев.

Според него именно кабинетът "Орешарски" е започнал промяната в страната.

"БСП подкрепи правителството, това е сериозна тежка отговорност да си мандатоносител, с ясен ангажимент да започнем да реализираме промяна в страната, промяна в институциите и аз мисля, че не е имало правителство, което да е било толкова отворено към българското общество. Бяха приети и важни решения", заяви той.

Като пример за това той посочи свалянето на цената на тока, нещо, което по думите му става за първи път от десетилетия. 

Сергей Станишев отбеляза и обстоятелството, че след разчети социалните разходи са станали приоритет.

Сред тях той избори увеличаването на майчинството от 270 лв. на 310 лв., скока на парите за първокласниците на 250 лв., разширяването на кръга на хората, които получават енергийни помощи.

"Това са първи стъпки. БСП ще подкрепя правителството, ако вижда продължаване на тази линия на промяна и ще изисква от него да я продължи, и тази програма, която предстои да се обсъди, и тогава очакваме много просистемни действия за съживяване на икономиката, на българското производно, на малките и средни фирми, за разплащане с фирмите, ускорено  връщане на ДДС и план за действие в резултат на приемане на програмата на правителството", обобщи соцлидерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase