Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е възложил на икономическото министерство цялостен преглед на всички концесии.

Той обясни, че преди две седмици Министерският съвет е отменил две концесии с редица неизрядности.

По думите му кабинетът няма да се поколебае да прекрати концесии, по които има нередности или не се изпълняват задължения.

"Ако има основания, определени договори ще бъдат дадени на прокуратурата", категоричен бе той.

Орешарски допълни, че може да се направи и преразглеждане на клаузите на определени договори, където има нужда.

Думите на премиера дойдоха на фона на призива на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който отново поиска правителството да развали концесиите и да върне електроразпределението в български ръце.

"Ще имате ли решителността да разбиете монополите, които ограбват българския потребител", попита националистът по време на блиц контрола в НС.

Според него точно надписването на сметките и произволите на монополите са дали старта на пролетните протести срещу ЕРП-тата.

"Ще бъдете ли първото правителство, което ще прекрати концесиите за златодобив на чужди компании?", попита още лидерът на "Атака".

Пламен Орешарски пък коментира, че Сидеров е засегнал именно темите, които са заложени в плана "Орешарски". Премиерът припомни, че е едно от първите неща, които е направило правителството, са били действията в областта на енергетиката и новият подход на ценообразуването в ДКЕВР.

"Енергетиката е далеч от устойчиво развитие и истинската работа тепърва предстои", настоя обаче той.

"Работим в областта на енергетиката, така че в непродължителен период да можем да отчетем, че ключовите производители са излезли от зоната на загубите, а системата е по-устойчива", каза още министър-председателят.

По думите на Пламен Орешарски от мерките не са останали незасегнати ЕРП-тата, като им е била намалена нормата за възвращаемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase