Посланик Отие. Снимка: Булфото
fallback

Френският посланик Филип Отие ще отпътува от България, без да получи орден "Стара планина", съобщи БНР, като се позова на дипломатически източници.

По протокол орденът се връчва на всички приключващи мандата си у нас посланици, след като външният министър направи предложение за това пред Министерския съвет, а кабинетът го отправи към президента.

Oще по темата

Кристиан Вигенин до момента обаче не е направил такова предложение, а мисията на Отие у нас приключва в края на седмицата, следователно президентът Росен Плевнелиев няма да му връчи орден на изпроводяк.

На дипломатически език невръчването на орден означава недоволство от съответния посланик, коментира държавното ни радио.

В началото на юли Филип Отие и колегата му - германският посланик Матиас Хьопфнер, написаха безпрецедентно отворено писмо, в което призоваха управляващите да се вслушат в протестите с искане за оставка на правителството, започнали след скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Отие и Хьопфнер призоваха още управляващите да загърбят олигарсите, което по думите им води единствено до образуването на "държава в държавата".

Двамата определиха като чудесна новина факта, че гражданското общество в България е в подем и отказва да се поддаде на провокациите. Тe изразиха и подкрепата си за президента Росен Плевнелиев, че при липсата на диалог между партиите нещото, което остава, са предсрочни избори.

Веднага след писмото им външният ни министър Кристиан Вигенин скастри посланиците, като обяви, че страната ни очаква диалог с партньорите, а не критикуващии публикации.

"Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите проблеми", каза тогава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Нацупен комунист

преди 10 години

Голям праз, Гоце и без това дискредитира орден "Стара планина", като го раздаваше "на килограм" на *** и Пульо, май и Доган беше удостоен с него. Комунистите не обичат да им се казва истината в очите, та дори и от посланици ( с изключение на руските, разбира се)!

106

Алекс

преди 10 години

Митова, ти май страдаш от тежка форма на форумно заекване. :) До тука единичен коментар не прочетох (не че има какво да ти се чете). Вземи накарай нямакой да ти обясни с прости думи как работи уеб-а :)

105

Зззз

преди 10 години

Тиквен медал за него

fallback