Михаил Миков. Снимка: БТА

Поведението на ГЕРБ е изцяло насочено към създаване на напрежение, ескалация на напрежението и деструкция. Това е продължение на линията, с която ГЕРБ се отнасяше към парламента и в предишния мандат, когато имаше мнозинство.

Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред БНР в коментар на направената заявка от бившите управляващи за включване в дейността на комисиите в НС.

Още по темата

По думите му "миналата седмица искаха, тази седмица не искат да са в ръководството на парламента".

Той призова протестиращите в сряда - първия работен ден на народните представители след ваканцията, да "проявят здрав разум", за да не се стига до насилие и сблъсъци. По-рано днес Бойко Борисов призова за масов протест на 4 септември пред парламета.

Миков заяви, че се надява, "че хората са винаги по-мъдри от тези, които ги призовават".

Попитан дали ще има предсрочни избори, Миков за пореден път отговори, че сега няма среда за подобни стъпки. Причината – важните задачи пред кабинета, сред които актуализиранията на бюджета и смяната на курса в държавната политика – към "повече социалност, политика, обърната към мнозинството като контрапункт на едрите играчи, в подкрепа на малкия и средния бизнес".

На въпрос дали НС ще отнеме правомощията на президента да назначава шефовете на НРС и НСО, Миков отговори, че е усетил особена ревнивост по този въпрос от страна на президента.

"Не може президентът да предопределя парламентарните решения нито като дневен ред, нито като съдържание по същество. И желанието му да играе активна роля във вътрешната политика при тези въпроси, при отсъствието на законодателна инициатива от негова страна, минава през възможния диалог. Отричането, конфронтирането, което той демонстрира напоследък, не се вписва особено в конституционната рамка", заяви Миков и поясни, че досега единственото право на президента е било да потвърди или не това, което му предлага изпълнителната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase