Десислава Терзиева. Снимка: БТА

До момента са наложени глоби за над 130 000 лева на концесионери и наематели на морските плажовете. Те са били санкционирани за констатирани нарушения при проверки на експерти на Министерството на регионалното развитие, обясни ресорният министър Десислава Терзиева.

Тя обясни, че досега са направени по две проверки на всички 91 плажа, дадени от министерството на концесия или под наем. Според предварителни резултати към 30 август от проверките от екипа на МРР са установени общо 247 нарушения.

Основният проблем, констатиран при проверките през този летен сезон, е липсата на достатъчно квалифицирани спасители на плажовете. И при двете проверки неизпълнение на това задължение се отчита при 20 плажа.

Терзиева анонсира още, че ще трябва да се помисли за разработване на нормативна уредба, с която да се уеднакви ползването на плажовете и те да се използват само чрез концесиониране.

Министърът напомни, че в договорите за отдаване под наем на плажове пише, че те автоматично се прекратяват. По думите на Терзиева обаче има много съвестни наематели и може да се обмисли възможността да се въведе"особено право на ползване" . По този начин концесионерът ще бъде задължен да ползва имота така, че той да бъде опазен като природен ресурс.

Министър Терзиева каза, още че трябва да се помисли евентуално и за някаква категоризация на плажовете, като целта не е да има плажове за бедни и богати, а да се плащат приемливи цени за всеки плаж. Терзиева съобщи, че й предстоят срещи с областните представители и общините, за да се чуе и тяхното мнение. На срещата ще бъде обсъдена и възможността максимално да се използват средствата, събрани по Закона за устройството, Черноморското крайбрежие, от общините от концесионното възнаграждение, които са за подобряване на инфраструктурата край плажовете.

Методиката за определяне на концесионното възнаграждение трябва да се преразгледа, тя не е най-справедливата, заяви министърът. Изменението на методиката трябва да стане със законови промени, допълни Терзиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase