Снимка: Булфото

Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена от депутатите още със старта на парламента. "Това е съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред съобразно събитията от вътрешната и външната политика", заяви парламентарният шеф Михаил Миков пред "Стандарт".

Думите му дойдоха в отговор на отправения призив на президента Росен Плевнелиев към родните избраници. Държавният глава поиска те да дебатират Сирия и да се вземат отговорни решения. "Българският парламент да направи това, което беше направено в други европейски държави. Да се посочат ясно аргументите и да се прецени внимателно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, в която се намира регионът", каза президентът след панихидата за 70 години от кончината на цар Борис.

"Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията", отбеляза Миков по повод изявлението на Плевнелиев. Председателят на Народното събрание не се ангажира с дата за дискусията, но даде да се разбере, че ситуацията се наблюдава с повишено внимание.

"В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо, а виновниците трябва да бъдат посочени и да понесат своето справедливо наказание", заяви още Плевнелиев. Той допълни, че президентската институция работи усилено в рамките на своите правомощия за предоставяне на убежище на бежанците.

"Българската държавност със заседанието на Съвета за сигурност към министър-председателя адресира темата, осигурени са допълнителни средства. И ние сме длъжни да покажем хуманно отношение", заключи Плевнелиев.

Този вторник темата Сирия ще бъде разгледана и на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, съобщава още "Стандарт", като цитира високопоставени източници на "Позитано" 20. В БСП надделява позицията, че е необходимо да се изчакат решенията на ООН.

Те ще се вземат на базата на доклада на инспекторите за ситуацията с вероятното използване на химическо оръжие в Сирия. А заключенията ще са готови след около 2 седмици.

От ГЕРБ вече се обявиха за изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски по въпроса за подготовката на страната ни за поемане на бежанска вълна. А от "Атака" внесоха в деловодството на Народното събрание проекторешение на декларация за неутралитет на България при евентуален военен конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase