Терзиева и Лазаров на откриването на "Хемус" при гара Яна. Снимка: БТА

Регионалният министър Десислава Терзиева отказа да влезе в тона на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който във Facebook призова за оставката на "министърката с цикламеното костюмче".

"Не съм чела коментара на бившия премиер, каза тя пред ТВ7 и аргументира смяната на Лазар Лазаров като шеф на АПИ с това, че новият председател на пътната агенция Стефан Чайков е доста известен в "пътищарската гилдия".

Още по темата
"Г-н Лазар Лазаров остава член на Управителния съвет на АПИ и даже ще се занимава изключително с европейските проекти. Г-н Лазаров просто не е вече председател, това е. Значи всички решения в АПИ се взимат от всички членове на УС. Председателят просто управлява, няма никакво специално основание да преместя г-н Лазаров от председател за член, просто смятам, че трябва да засилим отношенията с бизнеса и кандидатурата на г-н Стефан Чайков доста ми хареса точно заради това. А и неговата визия за политиките, които да правим за пътищата. Поради което аз реших да му дам възможност да стане председател и да видим как ще подпомогне политиката на министерството в тази област", настоя тя.

Терзиева категорично отрече за рокадите в АПИ да е била повлияна от публикациите, че Лазар Лазаров е назначавал свои роднини в агенцията.

"Тази подробност аз не я знам, но Управителният съвет на АПИ е от трима човека. Преди два месеца единият от членовете просто напусна и аз трябваше най-бързо да взема решение кой да заеме мястото на третия член", допълни тя.

Десислава Терзиева отказа да коментира другите думи на Борисов във Facebook, че с освобождаването на Лазаров обществените поръчки за инфраструктурата ще попаднат в ръцете на хора като "Батко и Братко".

"Това си е лично негово мнение, аз не искам да коментирам неговите изявления", настоя тя.

На твърденията на лидера на ГЕРБ, че новият шеф на АПИ Стефан Чайков участва в 12 дружества, регионалният министър отговори така: "При подписването на договора г-н Чайков е подписал съответните изискуеми декларации, включително и за конфликт на интереси. Щом е подписал тези декларации, за мен това е достатъчно. Аз не го обследвам дали и излязъл, дали не е от тези дружества", отсече министърката.

Терзиева категорично отказа да изиска проверка на декларациите на Чайков, защото това не е нейна работа, пък и не било нужно да се прави.

Регионалният министър припомни още, че Бойко Борисов я е подложил на голям натиск след тежката катастрофа на магистрала "Хемус" край гара Яна, отнела живота на двама души.

"Аз и тогава казах, сега ще го повторя, незаконни неща няма да извършвам. Ние откриваме пътищата, само когато всички документи са в ред. Повече няма да коментирам", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase