Десислава Терзиева откри пътния участник. Снимка: БТА
fallback

Временната организация на движение за новоизградения участък на магистрала “Хемус“ при гара Яна не би могла да има връзка с тежкия инцидент, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред “Фокус“.

Както Dnes.bg вече писа, двама души загинаха, а петима бяха ранени при верижна катастрофа в района на пътен възел при гара Яна. При инцидента се сблъскаха три ТИР-а и четири леки коли.

„Определям като недостоен хода на някои политици, които се опитват да трупат дивиденти от трагедията на хората“, заявява още Терзиева.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Пламен Орешарски незабавно да се освободи „от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка“, която забави откриването на готовия участък на пътен възел „Яна“.

Бившият премиер поиска и оставката на целия кабинет заради тежката катастрофа.

Той припомня, че в последните дни на няколко пъти е настоял управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала „Хемус“, за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон.

Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат, смята лидерът на ГЕРБ. .

Причините за пътния инцидент се уточняват от органите на МВР. По предварителна информация евентуалната причина е несъобразена скорост на водача на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация. Нека оставим следствените органи да работят на спокойствие”, каза министър Терзиева. Тя изказа съболезнования на близките на загиналите.

Министър Десислава Терзиева е заявила, че не би си позволила да пусне пътен участък, ако няма гаранции за качеството на строителството и за безопасността на движещите се по негоq съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

Терзиева е призовала политиците да се въздържат от  популистки изказвания и да трупат дивиденти от трагедията на хората.

От петък съм подложена на медиен натиск от кмета на София и бившия премиер да пусна незаконно движението по новопостроения участък, пише в позицията си министър Терзиева. Тя е посочила, че като министър и юрист държи да се спазват законите.

Експертна комисия работи по участъка от четвъртък, работила е и през почивните дни и е приключила своята работа тази сутрин, когато са издадени необходимите документи, се посочва в позицията. Положените асфалт и маркировка не означават, че един път е готов за експлоатация, смята министърът.

Според нея твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, е невярно. Доколкото помня болшинството от обектите са пускани с Акт 15 и 16, което означава, че са работели 2 комисии за приемането на обекта, за което е необходима минимум една седмица от окончателното завършване на строителните работи, посочва Десислава Терзиева. Ако това не е така, означава, че е осъществяван натиск върху приемателните комисии, което е недопустимо, смята тя.

Поех отговорността да пуснем участъка СОП-гара Яна с разрешение за временно ползване, за да отпушим по-рано трафика, е посочила Терзиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

NoName359

преди 10 години

Тая снимка изобщо няма място тук!!!

97

Мишо Шамара

преди 10 години

Тая на магистралата, така облечена, може и да свърши друга по-полезна работа!

96

Анонимен

преди 10 години

НЕ МОЖЕ да си толкова дебелокож и неадекватен като тази министърка. Не може и да си толкова *** и нагъл.Боже пази България! Трябва да има и морал, а дали тя е чувала за тази дума?

fallback