Димчо Михалевски. Снимка: архив, БулФото

Облекчаването на процедурите няма да стимулира незаконното строителство, смята председателят на Комисията по регионална политика в Народното събрание Димчо Михалевски.

Няма как замяната на предварителния договор с удостоверение да генерира възможност за незаконно строителство, заяви депутатът пред БНР във връзка с промените в Закона за устройство на територията, които целят облекчаване на регулаторни режими за улеснение на бизнеса.

„Добре е, че правителството фокусира своите дейности върху това наистина да се предприемат конкретни мерки за облекчаване и премахване на различни по своя характер регулаторни режими, които в много от случаите са абсолютно безсмислени и натоварват двойно и тройно бизнеса като ангажименти. В този смисъл те ще имат нашата подкрепа. Разбира се, трябва заедно да прегледаме какви са точно промените, които се предлагат, техния характер, дълбочина, защото амбицията, която имаме в НС, дори е значително по-голяма“, каза той.

Според Михалевски проблемът със стимулирането на бизнеса и привличането на инвестиции е много по-дълбок.

„Едно от нещата, които сме си поставили заедно с правителството за следващите месеци, е да работим по едно разделяне на Закона за устройството на територията, така че да се получат два нови закона, които да регламентират устройствената част на територията. Така ще облекчим инвеститорите, не всеки път, когато започват да предлагат и реализират своя инвестиционен проект да бъдат принудени да доказват пред общините и държавата, че точно на тази територия може да се извърши точно определена дейност, а това е задължение на държавата и общините“, уточни той.

По думите му втората важна част е самият инвестиционен процес, част от който са и коментираните промени, който трябва да бъде облекчен, съкратен като време, предвидим, за да може всеки инвеститор, който реализира своя проект в България, да е наясно с времето, в което това ще се случи.

Димчо Михалевски добави, че се прави карта на проблемите в този закон и в Закона за регионалното развитие с цел насърчаване на инвестициите у нас. Той каза още, че от 264 общини над 220 нямат актуални действащи общи устройствени планове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase