Снимка: архив, Булфото
fallback

В Пловдив беше основана нова партия. За учредяването й пристигнаха над 500 роми от цялата страна. В състава на партия "Обединение, Прогрес, Справедливост" влизат настоящи кметове от БСП, общински съветници от ДПС, както и отцепници от други ромски партии, предаде bTV.

Новата партия си поставя амбициозни цели - да реши здравните, социалните и жилищните проблеми на ромите. Затова обаче първо трябва да влязат в парламента, обяснява председателят Илия Иванов.

„Нашите хора искат реално представителство на всички етажи във властта на страната. Това е необходимо и на страната реално, не може само да използваме хора преди избори и след това да бъдат изоставени”, смята той.

Илия Иванов е с висше образование „Публична администрация” и досега е бил два пъти общински съветник в Ямбол. Учредителят на партията Запрян Христев пък е бил два пъти кандидат-депутат от листите на БСП. В момента е кмет трети мандат на село Чалъкови. Според него хората вече не вярват на досега съществуващите ромски формации.

„Ние просто сме длъжни да работим с всички партии, които са готови да ни подадат ръка и ще бъдат солидарни с нашите проблеми. Но основно ще бъдем център ляво”, обяснява Христев.

"Обединение, Прогрес, Справедливост" ще се бори за правата на социално слабите в ромските квартали - от приемането на промени в Закона за социалното подпомагане, свързани с различни помощи, до отпускането на стипендии за надарени деца, чиито родители нямат финансови възможности да подкрепят развитието им. Учредителите казват, че приемат в новата партия хора с образование и влияние, добре дошли са и бизнесмените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Митов

преди 10 години

Истината е, че *** умишлено се държат далеч от образование с различни прийоми , просто защото така са една лесно манипулируема тълпа.Отдавна предричах края на това статукво - рано или късно трябваше нещо подобно да се случи.Няма начин да изискваш от това население да има отговорностите ,които всички други имаме, без да му се дава възможност за по-активно участие в социално-културен и икономически план.Така че , дано това обединение има някакъв положителен ефект.

110

Wikipedia

преди 10 години

За кой Роми става точно въпрос, в България има Турско-говорящи , Българско - говорящи , Румънско - говорящи , Сръбско-говорящи , а повечето от Турско - говорящите не си върнаха турските имена след края на Възродителен Процес понеже те самите не знаят от кои са въобще?

109

Анонимен

преди 10 години

И сега кой ще им даде пари за изборите ? *** на *** - не дава !

fallback