Снимка: архив, Булфото
fallback

Бюджетната парламентарна комисия ще изслуша ръководството на БНБ за включването на печатницата на банката в съвместно дружество с френската фирма "Франсоа Шарл Обертюр Груп” на заседание през септември.

Готовност да информира депутатите изразява управителят на Централната банка Иван Искров в писмо до комисията, прочетено от председателя й Йордан Цонев в началото на заседанието за обсъждане на върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове от актуализацията на бюджета.

От страна на ГЕРБ възрази депутатът Владислав Горанов, който не е член на комисията, но присъства на заседанието. Според него е неприемливо която и да е политическа сила да се намесва с коментари по работата на финансовата система в България. Горанов допълни, че политиците трябва да бъдат предпазливи в опитите да използват БНБ като разменна монета за решаване на лидерски или други проблеми.

Oще по темата
Депутатът от „Коалиция за България“ Румен Гечев репликира Горанов с думите, че банковата система не е "свещена крава". Става навик на Централната банка да удря шамари на всеки, който се опитва открито да я критикува, добави червеният депутат Георги Кадиев, който даде като пример опита си като общински съветник. 

Точка на краткия спор сложи Йордан Цонев, който заяви, че трябва да се прави разлика между функционална независимост, институционална независимост и контрол. 

В средата на юни стана ясно, че „Печатница на Българската народна банка” АД се е договорила за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Френската компания произвежда банкноти за 70 държави.

Преди дни БНБ отговори на съмненията в публичното пространство за скрита приватизация и заплаха за националната сигурност, изразени от политици, със съобщение, че твърдението за каквато и да е „приватизация” категорично не отговаря на истината. 

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти, аргументираха се от Централната банка. От БНБ напомниха, че компанията за първи път в своята над 170-годишна история ще започне производство на банкноти извън територията на Франция, което само по себе си е голям успех за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

МНОГО ОТДАВНА ...

преди 10 години

..СЪМ РАЗБРАЛ ,ЧЕ БЪЛГАРИНА НЕ ОБИЧА ДА ЖИВЕЕ СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ !ЗАТОВА ОБИЧА КОМУНИЗМА ---ЗАЩОТО "КОМУНИЗЪМ " означава КОМУНИСТИЧЕСКО БЕЗЗАКОНИЕ ИЛИ " ЗАКОНЕН ГРАБЕЖ"!ТОВА Е ПРИЧИНАТА ,ПОВЕЧЕТО ХОРА ДА СИ СПОМНЯТ С УМИЛЕНИЕ ЗА ТАТОВОТО ВРЕМЕ , КОГАТО ДА СЕ КРАДЕ ОТ ДЪРЖАВАТА БЕШЕ "национален спорт и хоби"!ЗАТОВА ДНЕС ,СМЕ ДЕГРАДИРАЛИ КАТО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА ...И ЕДВА ПИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОВА СЪСТОЯНИЕ!МАЙ, ПО-ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗАКРИЕ ДЪРЖАВАТА ЗА ДА СЕ УНИЩОЖИ ЗАРАЗАТА В ЕВРОПА!18

17

МНОГО ОТДАВНА ...

преди 10 години

...КАТЕГОРИЧНТО СЪМ РАЗБРАЛ , ЧЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТУРСКО РОБСТВО!!!НЕ И ПОРАДИ ТОВА ,ЧЕ ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА --НАПРОТИВ ТЕ Е ЕТАЛОН ЗА ФЕОДАЛНА ДЪРЖАВНА СТРУКТУРА, НО С ТВЪРДЕ СТРОГИ И ЖЕСТОКИ ПОРЯДКИ!БЪЛГАРИТЕ ОБАЧЕ -НИКОГА НЕ СА ПРИЗНАВАЛИ ЗАКОНА !ЗАТОВА И ТУРСКАТА ВЛАСТ Е БИЛА ОСОБЕННО ЖЕСТОКА С ТАКИВА НАРУШИТЕЛИ!ТЕЗИ БЪЛГАРИ , КОИТО СА БИЛИ ВЕРНИ НА ЦАРЩИНАТА и СУЛТАНА , ВИНАГИ СА БИЛИ ДОБРЕ!ТОЧНО ЗА ТОВА СМЕ БИЛИ В РАМКИТЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ЦЕЛИ 500Г.

16

П.Петров

преди 10 години

Червените *** просто са разтревожени, че никой не им е превел комисиона. Ако имаха някаква грижа за БНБ и държавата като цяло нямаше да дадат 116 милиона евро на Сименс Австрия за техника, която се скапа на шестия месец, за да се уреди Станишев с бюро в ПЕС, а щяха за същите пари да оборудват печатница за документи към БНБ и да печатаме документи и банкноти за други държави.

fallback