Румен Гечев. Снимка: архив, БулФото

Сделката за печатницата на БНБ трябва да бъде разгледана в Народното събрание преди финализирането й. За това настоява депутатът от БСП Румен Гечев, който е член на Комисията по бюджет и финанси. Гечев каза, че при сделка от такава важност за националната сигурност трябва да бъдат елиминирани всякакви рискове.

Рисковете са свързани с това, че става дума за стратегическа дейност на централната банка, а именно печатането на българските пари, тоест става дума за приватизация на печатането на пари по същество, тъй като машините, с които се печатат парите се, извеждат от активите на държавната печатница и се включват в ново съвместно дружество с белгийска фирма, която от своя страна е дъщерна фирма на френска фирма, световно известна в печатането на пари, каза той пред БНР.

По думите му проблемът е, че при това извеждане на активите, техният дял в новото дружество е само 30 процента и е притеснително, че тези 30 процента са даже под блокиращата квота от 34 процента, с която да се контролира евентуално увеличение на капитала. При бъдещо увеличение на капитала на фирмата, а затова вече може да вземе решение самостоятелно дружеството и без съгласието на БНБ, този дял от 30 процента на БНБ може да слезе надолу и да придобие някаква незначителна стойност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase