Искра Михайлова Снимка: Булфото

Правителството предприема мерки, за да избегне глоби от Брюксел за превишаване на годишните емисии на замърсители.

Днес кабинетът е приел съвместен доклад на екоминистерството и икономическото министерство за мерки до края на годината, с които да се намалят емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации. Докладът е във връзка със становище по процедура за нарушение, заведена от Европейската комисия. Целта е да бъде предотвратено влизането в съдебна фаза на наказателната процедура. Именно в нея се решава размерът на глобите.

В такива процедури глобите се измерват с десетки милиони, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след заседанието на Министерския съвет.

Михайлова обясни, че след присъединяването си към ЕС България се е съгласила да спазва междинни тавани за годишните емисии на някои замърсители в два периода. Първият период е между 2008-2011 година, а вторият - след 2012 година.

Основните замърсители, за които имаме договореност да спазваме тавани, са серен диоксид, азотни оксиди и прах, които се получават основно при работата на 12-те ТЕЦ-а у нас.

Министърът съобщи, че в периода 2008-2011 година страната ни трайно надхвърля посочените в договора тавани, въпреки че тенденцията е за намаляване на вредните емисии, които се изпускат в околната среда. Най-големи са превишенията на серен диоксид. За периода 2008-2011 година таванът е 179 700 тона, а емисиите към 2011 година са били 344 505 тона.

Тя успокои, че тенденцията от 2012-2013 година поради намаляване на обема на работата на горивните инсталации е да сме близо до таваните. Реално е като се приложат мерки, да се ограничим в рамките на определените ни тавани, смята Искра Михайлова. Тя даде пример, че очакванията са емисиите на серен диоксид за 2012 година да са 163 460 тона.

Създадена е работна група и са проведени срещи с представителите на централите, съобщи министърът. По думите й не се налагат специални мерки за постигане на тавана за емисии на прах, който ще спазим.

Проблемът със серния диоксид може да бъде решен с увеличаване на степента на сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра. За азотните оксиди трябва да бъдат инсталирани нискоемисионни горелки в горивните инсталации.

Очаква се през 2013 година националните тавани за емисии на прах и серен диоксид да бъдат спазени и можем да претендираме за прекратяване на наказателната процедура, каза Михайлова и допълни, че ако продължава тенденцията за нарастване на енергията от ВЕИ и намаляване на произведената енергия от ТЕЦ-ове, има възможност да спазим тавана за азотните оксиди.

Сред причините за непостигането на националните цели в изтеклия период са закъснения от страна на операторите на горивни инсталации с инвестициите в очистващи инсталации. Сега ръководствата им поели ангажимент да променят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase