Снимка: Dnes.bg
fallback

Правителството обвърза отпускането на месечните помощи за дете с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини и в училищата.

В промените в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца има и изключение за деца, които не могат да ги посещават по здравословни причини.

Към молба декларацията за отпускане на помощта се въвежда изискване за прилагане на удостоверение за записването на детето в подготвителна група в детска градина или в училище.

Предвижда се при допускане на отсъствия за повече от 3 дни, за които няма уважителни причини, помощта да се спира за съответния месец.

С постановлението се правят промени и в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

С тях се гарантира, че на всички деца, настанени в специализирани институции – не само в домове, а и ползващите социални услуги от резидентен тип (преходно жилище, кризисен център и център за настаняване от семеен тип), ще се предоставят месечни средства за джобни разходи.

Тези средства се определят ежегодно от Министерския съвет и се изплащат чрез бюджетите на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Ирена

преди 10 години

Как ще спират детските надбавки на децата, които не посещават предучилищна поради липса на места? Как ще е задължително за останалите деца, като една част от тях няма да я посещават пак поради недостиг на места, въпреки, че искат (столицата), а други деца ще трябва да ходят (провинцията), макар и да не искат?! Това е поредната недомислена управленска импровизация! Жалкото е, че е за сметка на децата и родителите им! Поставям въпроса, защото скоро много семейства ще останат без детски надбавки заради приетото на скоро решение те да се предоставят само срещу бележка от училището, че детето е зап

58

ognyan.petrov.71

преди 10 години

Искат да кажат, че Беднуту *** шъ остани без децки? Това да го водя няма да го повярвам. Както винаги ще си изпатят други или просто няма да намери приложение и ще е поредния "мъртъв" закон.

57

Учител

преди 10 години

Няма смисъл от тези санкции, докато не спре търговията с медицински бележки. Виждала съм в час ученик да вади цял кочан подпечатани с истински печат празни бланки от доктор. Тези доктори съвест нямат ли, не знам. Даже и услуги предлага на съучениците си, да им попълни бланка по желание, само трябва да кажат датата. Ама после класната графологична експертиза ли да прави?

fallback