Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Президентът Росен Плевнелиев най-вероятно няма да уважи поканата на председателя на парламента Михаил Миков да присъства на дебатите по актуализацията на бюджета на извънредното заседание на парламента в петък.

Въпреки че не заявява директно в съобщение до медиите, че няма да отиде в НС, държавният е категоричен, че вече е оповестил мотивите си за налагане на ветото.

„Държавният глава вече оповести мотивите си за наложеното от него вето. Те са обнародвани в Държавен вестник и са публикувани на интернет страницата на президента”, напомнят в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев очаква „истински, ефективен и по същество дебат по актуализацията на бюджета“.
„От качествена и открита дискусия ще спечелят всички и българското общество ще бъде информирано за какво ще се използва публичният финансов ресурс“, смята Плевнелиев.

Oще по темата
Както Dnes.bg съобщи, председателят на Народното събрание Михаил Миков покани днес президентът да присъства на заседанието на парламента именно с цел да защити мотивите си.

"Вашето участие, представянето на мотивите и защитата на Вашата позиция ще са от безспорна полза за народните представители, а и за българската общественост като цяло", посочи в писмото си председателят на парламента.

Народните представители приеха актуализацията на бюджета на 1 август и след това излязоха във ваканция до 4 септември. Президентът Росен Плевнелиев обаче наложи частично вето върху промените миналата седмица.

Президентът мотивира ветото с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието на политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Първоначално Миков свика извънредно заседание на НС на 30 август, но миналия петък 77 народни представители от ГЕРБ поискаха депутатите да се съберат още през тази седмица. За да бъде преодоляно ветото на президента са необходими 121 гласа. БСП и ДПС, които отново ще гласуват за актуализацията, имат общо 119 депутати заради отсъствието на Делян Пеевски.

От ГЕРБ са против редакцията на бюджета. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че народните представители от неговата партия ще гласуват по съвест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

rumen76

преди 10 години

Редно е да отиде и да си каже мотивите на заседанието, а не да ги публикува в сайта си. На всички ни е ясно, че Борисов и Прокопиев са му наредили да наложи това безсмислено вето и точно затова сега Плевнелиев не може да се аргументира.

108

sasho

преди 10 години

s 55 uia v gaza 6te pee6 kvato pesen ti kajat rosenke ama kat si kurfa i skaka6 dapapa6 besplatni kiftaci milionersi dupe da ti e iako

107

КО?НЕ!

преди 10 години

До Anonimus 127Еми......?! Еми ако има кураж, да отиде в парламента и да обясни защо е наложил вето!!! Не като мишка бойкова да прави това, което му наредят и да се крие!!!

fallback