Антон Кутев Снимка: Булфото

Левицата ще инициира свикване на извънредно заседание на Народното събрание за ново обсъждане на актуализацията на бюджета след частичното вето на президента Росен Плевнелиев. Преди това БСП ще проведе нов кръг разговори със засегнатите страни, обяви Антон Кутев в изявление.

В момента депутатите са в лятна ваканция.

Очаквано социалистите съзряха политически мотиви зад решението на държавния глава. Няма друго основание за внасяне на това вето освен политически опити на президента Плевнелиев да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, какъвто е бюджетният процес, заяви червеният депутат.

„Въпреки очевидната некоректност на президента с тези му действия нашият ход ще бъде напълно позитивен, ние ще направим отново разговорите и след това ще искаме от Народното събрание да се проведе извънредно заседание на парламента“, добави той.

Още по темата
Кутев каза още, че решението на Росен Плевнелиев е било очаквано. Не ни изненадва, по-скоро за нас в този случай под съмнение стоят мотивите на президента,  добави той.

Социалистите не смятат „тази политическа намеса от страна на президента в работата на изпълнителната власт за добра демократична практика“. Въпреки това от БСП изразиха готовност за серия нови преговори с работодатели, синдикати, майки, хора с увреждания, тютюнопроизводители, с бизнеса, който си чакал разплащанията.

От БСП заподозряха още държавния глава в „злонамереност в прочита“. „Да се говори за това, че процедурата на диалог е била по някакъв начин подценена, е абсолютно невярно и показва или непознаване на самата процедура, или злонамерен прочит на това, което се случва в държавата“, заяви Кутев.

По думите му огромните въпроси, които си задава президентът, будят учудване.

Кутев напомни и трите направления на актуализацията на бюджета – разплащания с бизнеса, социални плащания и подкрепа за фискалния резерв. По думите му и в трите има тежки дефицити в сегашния бюджет, предизвикани от всички възможни досега функции на президента.

Като човек, който назначаваше служебното правителство, носи част от отговорността за тези дефицити в бюджета. Като бивш министър от правителството на ГЕРБ също носи част от тежестта за това фискалният резерв да е в този вид, отсече той и допълни, че актуализацията цели да ремонтира част от направените „куп бели“.

Социалистите не приемат обвиненията на президента в непрозрачност на актуализацията или в липса на диалог.

„Ако президентът Плевнелиев по някакъв начин е проспал бюджетната процедура, в нея достатъчно ясно бяха заложени възможностите и задълженията при такава процедура да се комуникира със синдикатите, с работодателските организации“, заяви той. Кутев посочи, че те са подкрепили решението бюджетът да бъде актуализиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase