Хасан Адемов. Снимка: Булфото

Ветото е тежко политическо оръжие, което може да доведе до негативни тенденции за една част от българските граждани, които очакват социални плащания, предупреди социалният министър Хасан Адевом в деня, в който се очаква тежката дума на президента Росен Плевнелиев по актуализацията на бюджета за тази година.

"Не трябва да се създава впечатлението, че се води институционална война, защото от това не печели никой. Създава се впечатлението, че президентът иска да вкара актуализацията на бюджета в контекста на един политически дебат за оформяне на парламентарно мнозинство. И това е в основата на усещането и разбирането, че президентът става заложник на политическата сила, която го е издигнала", настоя министърът пред ТВ7.

Още по темата
Хасан Адемов добави, че социалните плащания не са първопричината за приемането на актуализацията на бюджета, но много хора няма да получат нужните им надбавки при евентуално вето.

Той поясни, че през последните три месеца парите за социални плащания са крайно недостатъчни.

"Предходното правителство некоректно е планирало разходите, заложени по закон, и след октомври социалното министерство няма да има възможност да плаща добавките за приемните семейства, семейните помощи за деца и за интегрирането на хора с увреждания", отчете той.

По думите му актуализацията на бюджета ще позволи на кабинета да върне практиката от времето на тройната коалиция пенсионерите да получават коледни добавки.

Друг сериозен проблем, според министъра, са детските надбавки, които сега са 35 лв.

"За да бъдат увеличени до 50 лв., на бюджета са нужни 145 млн. лв. годишно", пресметна министърът.

Хасан Адемов заяви, че най-важно е да се подпомогне бизнесът чрез изплащането на задълженията на държавата към него и връщането на ДДС.

"Ако малкият и среден бизнес заработи, той ще намери работа на много хора и ще свали част от социалната тежест на държавата", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase