Преди дни министър Стойнев бе в "Ораново". Снимка: БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изпрати писмо до управителя на "Пирин Ораново" ЕООД Валери Манов за спиране на действието на концесионния договор за добив на въглища от находище "Ораново".

Определен е срок от 15 работни дни за отстраняване на констатираните неизпълнения и задължения по концесионния договор, съобщиха до медиите от министерството.

Според Закона за подземните богатства при спиране на концесията се прекратяват добивните дейности, а концесионерът е длъжен да поддържа рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване.

Още по темата

Актът на министър Стойнев идва дни, след като той обяви, че негови експерти са открили купища нарушения на концесионера на рудника, след като при авария на 16-ти юли загинаха четирима миньори.

В петък министърът каза, че концесионерът няма съгласуван работен план с министерството на икономиката за тази година, не е плащал редовно концесионните си задължения към държавата, като дължи над 111 хил. лева концесионни вноски.

"Ораново" изхранва около 200 семейства, но алтернативата "хляб или смърт" е недопустима за страна от ЕС", отсече тогава Стойнев.

Според него концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите.

"Тази престъпна симбиоза трябва да бъде преустановена и аз съм готов да го направя", закани се министърът.

От МИЕТ съобщиха още, че на интернет страницата си са публикували днес Наредба за изискванията към обхвата и съдържанието на работните проекти за търсене и проучване на подземни богатства.

Документът е изготвен от работна група, сформирана със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Наредбата е трябвало да бъде изработена през 2010 г. като подзаконов нормативен акт към Закона за подземните богатства.

Предложения по текстовете в наредбата могат да се изпращат в 14-дневен срок на имейл адрес s.frantsova@mee.government.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase