Драгомир Стойнев Снимка: БТА

Концесионерът на мина „Ораново”, където намериха смъртта си четирима миньори, ще трябва да отстрани пропуските, да заплати вноските на държавата и да изпълни предписанията на Инспекцията по труда.

„Ако това не стане, ще прекратя концесията. Мината ще продължи да работи, ако тя е сигурна и държавата си получава концесионните вноски”. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в парламента, където беше изслушан от депутатите. Преди това те почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите миньори в рудника.

Прокуратурата е започнала проверка и разследва всички трудови злополуки в „Ораново“, каза Стойнев. Преди нещастния случай от 16 юли има и други, стана ясно след трагедията. Разследва се и раздържавяването на рудник Ораново, обясни министърът.

Още по темата
Контрол над дейността му имат няколко институции – Министерството на икономиката, Главна инспекция на труда към социалното министерство, екоминистерството, министерството на културата, кметът на Симитли.

Концесионерът обаче няма съгласуван работен план с министерството на икономиката за тази година, защото е трябвало да отстрани някои нередности, обясни още Стойнев.

Освен това добивната дейност в една от подетажните галерии се извършва незаконно, защото има разрешение от 1 август тази година, което беше вчера, а те са копаели там, стана ясно още от думите на министъра.

Стойнев съобщи, че концесионерът не е плащал редовно концесионните си задължения към държавата. Той дължи над 111 хил. лв. концесионни вноски.

„Ораново" изхранва около 200 семейства, но алтернативата „Хляб или смърт“ е недопустима за страна от ЕС”, отсече Стойнев.

Според него концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите.

 „Тази престъпна симбиоза трябва да бъде преустановена и аз съм готов да го направя”, закани се Стойнев.

Неизрядният бизнес трябва да разбере, че вече има държава, която следи реда и контрола. Администрацията трябва да влезе във функциите си, подчерта министърът.

Той съобщи, че текат проверки на всички концесионни договори в страната.

Стойнев заяви, че ще се потърси отговорност от служителите на Дирекция „Природни ресурси и концесии” и днес е получил оставката на директора на дирекцията.

„Трябва да отворим дебата за минно-спасителните служби. Трябва да задължим всяка мина да има конкретна спасителна служба“, посочи той. „Не може от Бобов дол до „Ораново“ да идват с една УАЗ-ка, която на втория ден се развали”, коментира министърът.

От ГЕРБ пък обявиха, че ще дадат по 5000 лева на семействата на загиналите миньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase