Снимка: Булфото

"БСП отстъпи пред Доган за фантомите в избирателните списъци", коментира "Сега". Какво ще пише в новия Изборен кодекс, е загадка и за участниците в изработването му. Въпреки публичните обсъждания комисията едва ли ще се съобрази с предложенията на гражданите. БСП направи сериозен реверанс към коалиционния си партньор ДПС, като се отказа окончателно от обещанието, дадено по времето, когато бе в опозиция - от списъците да бъдат махнати избирателите фантоми. В новия Изборен кодекс, който се очаква да бъде гласуван до края на годината, ще фигурира само текст, че общините и МВР са длъжни да дават на ГРАО по-точни данни. Това обаче няма да реши въпроса, тъй като и сега вътрешното министерство и общините нямат пълна информация за живеещите в страната и извън нея. На референдума през януари и на последния вот за пореден път се оказа, че "мъртвите души" в списъците са около 800 хил., което от предишната власт обясниха с живеещите зад граница българи. В тях дори бяха открити над 600 столетници, дори и такива над 120 г.

Общинският съвет да се съобрази с решението на Административния съд в София и максимално бързо да насрочи референдум за развалянето на концесията за "Софийска вода". За това настояха вчера депутатът от БСП Борис Цветков и общинският съветник Николай Белалов, пише "Дума". ГЕРБ смятат, че допитване не трябвало да има, плашат с големи санкции, ако концесията бъдела развалена. При добри юристи общината няма да даде един лев, контрира Борис Цветков. Според него концесионерът не е изпълнил нито един от поетите ангажименти и договорът може да бъде развален без последствия.

Работната програма на президента Росен Плевнелиев е пълна за целия месец август и той не планира да почива, цитира съобщение на президентството "Труд". През август би трябвало да стане ясно дали президентът ще наложи или не вето върху актуализацията на бюджета, която бе приета окончателно на 2 август. "Ако президентът наложи вето, ще бъде поставено под въпрос изпълнението на програмите за социално слабите и плащанията на задълженията на държавата към бизнеса", предупреди вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. И се застрахова, че тогава отговорността няма да е на управляващите. Той предложи държавният глава да се срещне с финансовия министър Петър Чобанов, за да обсъдят причините за увеличението на държавните разходи. Със сигурност до началото на новия политически сезон през септември няма да бъде свикван и КСНС.

Правителството на Пламен Орешарски е на път да се окаже поредното, което предпочита да гаси неотложните пожари, но избягва да провежда истински реформи с дългосрочен ефект. Това става ясно от втория внесен в парламента от премиера план за действие, който съдържа ангажименти за мерки, които да се изпълнят до края на годината и да подобрят бизнес средата, прави сравнителен преглед на заявената от кабинета готовност за промени и политиките на осъществяването им "Капитал Daily".

Външното министерство засилва присъствието си в социалните мрежи "Туитър" и "Фейсбук". Идеята е да се насърчи диалогът между дипломатите и всеки българин, който се нуждае от информация или има креативно предложение, обясниха за "Монитор" от ведомството. "Ако доскоро страницата беше предимно институционално ориентирана - с екипа, който я поддържа, то сега решихме да поставим и друг акцент - комуникация с реална полза за потребителите", коментира външният министър Кристиан Вигенин. По думите му в момента всеки може да открие информация във "Фейсбук" и "Туитър" за обучения и конкурси, както и полезни съвети за пътувания и престой в чужбина. Амбицията на новия екип на МВнР е да се отвори максимално към гражданите чрез активна комуникацията с хората.

50 лева ще са детските надбавки догодина. Така семействата с доходи до 350 лева на човек ще получават с 15 лв. отгоре за всяко хлапе, което отглеждат. "Ще увеличим от 1 януари месечните помощи, замразени цели 5 години", каза социалният министър д-р Хасан Адемов в интервюто си за "Стандарт". "Правилото, по което се определя кой може да получава надбавки, ще се запази. То дава шанс на 80% от децата", посочи д-р Адемов. Така всяка година хазната отделя 490 млн. лв. за 809 000 малчугани. "Нагласите са тези помощи да се дават за всички деца. Но в условия на криза това е невъзможно", каза още Адемов. Според него има шанс коледни добавки да получат не само възрастните с пенсии до 200 лева, но и тези, които вземат малко повече.

Сайтът на "Труд" информира, че кметът на Варна Иван Портних ще разреши протеста пред входа на правителствената резиденция "Евксиноград", който е заявен за понеделник вечер от 18,30 до 20.00 часа. Варненци ще окупират правителствената резиденция "Евксиноград" на 5 август, понеделник, в 19 часа с искане за оставка на правителството. "Условието, обаче е организаторите да спазят закона и да не пречат на свободното движение на други хора", разясни Портних. Той се аргументира, че няма да допусне блокада на магистралата, за каквато призовават в интернет участници в групата "Окупирай Евксиноград", защото туристическият сезон е в разгара си.

"Море...Вълни от...народна "любов"; "Даваме ви безсрочен отпуск"; "Барикадата има две страни, ние сме от светлата" - това са изписали протестиращите в София на плакатите си в 52-рия ден от протестите, съобщава сайтът на "24 часа". Журналистът Найо Тицин е категоричен, че: "Големият успех на протеста е, че е развалил комфорта на политиците. Има проблем с избираемостта. Костов може да управлява, но е неизбираем. Борисов не може, но е избираем. Със сигурност е важно да се промени Изборния кодекс, но правилата не са панацея. Мажоритарният вот ще възпроизведе оттук до края на света само представителство на БСП, ДПС и ГЕРБ. Който защитава тази идея, значи иска това. Само големите партии печелят от това - и братя Галеви - тук-там. Докато преференциалният вот дава реална възможност хората да пренареждат партийните листи", анализира политическата и изборна реалност в страната ни пред "24 часа" г-н Тицин.

"Търсим решение за трафика на тирове и леки коли по празниците", казва в интервю за "24 часа" министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. "Плажовете трябва да се дават на концесия, а не под наем, за да бъдат опазени. След като "Тракия" е завършена могат да отпаднат някои ограничения за камиони. За пътищата не трябва да разчитаме само на еврофондовете. Обсъждаме възможностите и за публично-частно партньорство при пълна прозрачност. Не бива този начин на финансиране да бъде отричан. Поне 100 млн. лв. ще искам да има в бюджета всяка година за малките пътища - те са основен проблем, дълги години не е инвестирано в рехабилитацията им, а те предопределят качеството на живот на много граждани на България."

"Преса" цитира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, който уточнява, че със средна цена от 465 евро за едноседмична почивка заедно със самолетен билет България е най-скъпата дестинация сред преките си конкуренти. При сравними хотели седмица в Гърция е 420 евро, в Турция - 395 евро, в Египет - 299 евро, а в Тунис - 230 евро.

"Трагедията в рудник "Ораново" просто отново показа, че невидимата ръка на олигархията не може да раздели протестите на жълтите павета от хората без надежда в срутващите се галерии", споделя позицията си за контрола на държавата върху консеционерите пред "24 часа" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Концесиите са били винаги една златна кокошка, независимо дали става дума за находища на злато и газ, или кариери за пясък и камъни. Последните стават на злато, ако знаеш откъде минават магистралите. Неслучайно при всяка смяна на властта шефовете на дирекциите за концесии се сменят с честотата на тези в Агенция "Митници". Когато "правилните" хора получат концесиите, те не само плащат в пъти под това, което се плаща в ЕС, но и създават условия, които напомнят времената на Дикенс. Георги Стоев от "Индъстри уоч" прави опит да установи "Колко точно тежи минната индустрия в икономиката ни?" Икономистът споделя своята позиция пред изданието за проблемите и възможните решения на добивната индустрия в България. "Държавата трябва да препятства корупцията при концесиите и възможностите за "легализиран рекет" от страна на министерства и неправителствени организации, за да облекчи достъпа на инвестиции."

На Преображение Господне патриархът разреши молебен за духовното обединение и нравственото преображение на българския народ. Ритуалът ще e в храм-паметника "Св. Александър Невски", съобщава "Монитор".

Паметниците на културата ще бъдат извадени от обхвата на промените в Закона за вероизповеданията, с който се предлага църквата да може да стане официален собственик на храмове, за които няма необходимите документи. Ще бъде изготвен специален списък с паметници, които да не подлежат на промяна на собствеността, обясни един от вносителите на промените Йордан Цонев от ДПС, пише "Сега".

"Зрее нов скандал с европарите за наука", предупреждава "Труд". България очаква да получи по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж" 1,5 млрд. евро от Брюксел в периода 2014 - 2020 г. Проблемът е, че в програмата, по която се работи в момента, пари за наука и образование реално няма предвидени. 568 млн. евро са предвидени за курсове и нищо за просвета. Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че има готовност да бъдат ревизирани приоритетните оси по програмата, така че да има пари за наука и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase