Калин Каменов. Снимка: Facebook

Около 20 неправителствени организации застанаха зад уволнения вече председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов.

Техни представители дойдоха днес в парламента, за да обяснят колко добре си е вършил работата.

По-рано от ГЕРБ обявиха, че смяната му е "политическия реваншизъм и разправа със служителите в държавната администрация".

Още по темата
От неправителствения сектор застъпиха същата теза, че уволнението му застрашава деинституализацията на децата от домовете, която е по европейска програма.

"Извършва се едно безпринципно кадруване и уволнение, което никой не е искал", заяви Ирина Абаджиева от Инициативен родителски комитет. Според нея няма никакви мотиви за уволнението на Каменов.

"Никой от нас не е намерил някакъв проблем в управлението на агенцията. На негово място се назначава човек, за който вече има съмнения за финансови злоупотреби", категорична бе Абаджиева и се опита да разсее съмненията, че ГЕРБ стои зад НПО-тата.

"Не сме събрани, защото сме агитка на ГЕРБ. Тук сме, защото това, което се случва, засяга всички нас като майки и като граждански организации", подчерта тя и допълни, че представителите на НПО-тата ще останат в парламента, за да изчакат премиера Пламен Орешарски и да говорят с него.

Бившият социален министър Тотю Младенов коментира, че уволнението на Каменов и назначаването на нов председател е не по-малък гаф от този с Делян Пеевски.

"Калин Каменов заслужава да управлява ДАЗД, защото той не е нужен на политиците, а на всички неправителствени организации и реализирането на европейските проекти", заяви на свой ред зам.-председателят на ГЕБР Цветан Цветанов.

Междувременно Калин Каменов обяви, че се готви да заведе дело срещу депутата от БСП Христо Монов.

Причината - сутринта социалистът каза, че "когато беше назначен да работи в ДАЗД през ноември 2009 г., Калин Каменов нямаше нито един ден работа в системата на закрила на детето, беше работил единствено и само като електротехник".

"Това е институция, която трябва да взима важни законодателни решения, а не да се превръща в кръчма, в която да се говори с махленски тон. Ще поискам записа от изказването на Монов и ако наистина съм бил обиден, ще го дам на съд за обида и клевета", отсече Каменов.

Той добави, че е чул и доста граждани, които се готвят да заведат колективен иск срещу Монов, защото ги нарече "интернет лумпени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase