Борисов заяви, че днешните "калинки" ги сменят за часове "ние докато реагираме те са сменени”. Снимка: Булфото

Смяната на шефове на държавни структури скара опозиция и управляващи в парламента.

Още в началото на заседанието на НС зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обави в декларация, че ГЕРБ категорично осъжда „политическия реваншизъм и разправата със служителите в държавната администрация”.

„Ставаме свидетели на ескалация на политически реваншизъм на тройната коалиция”, обвини той и като пример посочи отстраняването на председателя на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) Калин Каменов.

„Няма друг председател, който да е получавал по-категорична подкрепа от родителските организации и самите деца. ДАЗД подобри координацията с институциите при работа с деца в риск. През последната година беше улеснена процедурата по осиновяване на деца. Правителството безпардонно отрече всички постижения на председателя Калин Каменов без никакви мотиви”, каза Цветанов.

Каменов беше заменен с човек, който е бил уволнен за финансови злоупотреби. Липсва елементарна политическа воля, за да заработи Националният съвет за закрила на детето. Все още не е заработила и междуведомствената работна група. Няма ресорен министър, който да контактува с институциите по процеса за деинституционализацията на деца, каза Цветанов.

Той добави, че евродепутатът Моника Панайотова е сезирала еврокомисарите за уволнението на Калин Каменов и за риска за деинституционализацията на деца от домове.

Цветанов заяви, че Каменов е бил уволнен, защото е отказал ДАЗД да бъде използвана за политически цели. Над 15 неправителствени организации са тук в парламента в подкрепа на Калин Каменов, каза Цветанов.

Той добави още, че са били отстранени и 16 директори на РИОСВ, правомощията им са прекратени без никакви мотиви. Парализирането на държавната администрация застрашава превенцията по наводненията, отбеляза той.

Той припомни, че Каменов е израснал в дом и знае какви грижи трябва да се полагат за децата в риск.

Депутатът от БСП Христо Монов обаче му отговори, че четири години правителството на ГЕРБ не е направило нищо за децата.

„Г-н Монов, Вие нарекохте протестиращите "лумпени”, каза на свой ред Цветанов.

"По-добре е да кажеш на някои, че са лумпени, отколкото да обвиниш лекари, че са детеубийци”, скочи след това Йордан Цонев от ДПС.

Той попита опозицията дали сега са искрени или в началото на мандата на ГЕРБ, когато тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов уволни 20 директори на областни земеделски администрации.

„Сега или когато сменихте всички шефове на приходните агенции, хора, които докараха данъчните приходи до 26 на сто от брутния вътрешен продукт. Вашето управление въведе като термин „калинка” като символ на некомпетентно управление. Вие сменихте всичко от зам.- министър до портиер на селско училище и това е известно на всички. Това е смешен плач”, нападна Цонев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче каза, че „много искам да ви дам пример с подобни „калинки” при вас, но вие толкова бързо ги сменяте, за часове, че ние докато реагираме, те са сменени”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase