Йордан Цонев Снимка: БТА
fallback

„Имам страх само от Бога, от хора с павета нямам страх, и от бой нямам страх“.  Tова каза пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев. Коментарът му беше по повод прекъснатото пленарно заседание вчера следобед, на което депутатите обсъждаха прекрояването на Бюджет 2013 и в крайна сметка прекъснаха заседанието и отложиха гласуването за днес. 

„Очевидно има хора, които протестират, очевидно има и сред тях пратени екстремисти. Логиката беше да избегнем сблъсъка от миналия вторник“, разясни Цонев защо депутатите не са заседавали до късно, за да приемат актуализацията окончателно. 

„От 13 часа нататък вчера ПГ на ГЕРБ започна с процедурни хватки да бави времето. Първа процедурна хватка – всяко гласуване се прегласуваше. Втора процедурна хватка – поиска се почивка. Трета процедурна хватка – вместо едно, две или изказвания, както беше предиобед, по седем наведнъж заявени. И набутаха да се удължи времето“, разказа депутатът от ДПС. 

„Аз държах да се приеме бюджетът, но като видях процедурните хватки за бавене на времето, като видях усмихнатата физиономия на Цветанов, просто разбрах, че не е нужно ние да се инатим и да правим някакъв сблъсък. Тогава казах на Миков и на колегите: Обадете се на вътрешния министър и ако искате прекъснете заседанието, не е нужно да се изнервяме“, изтъкна Цонев. 

Вчера БНР излъчи запис на Цонев, който казва на председателя на Народното събрание Михаил Миков да се обади на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после: Ама аз не знаех", бяха думите на Цонев.

Депутатът от ДПС опроверга слуховете, че в нощта на сблъсъците между полицията и протестиращите пред парламента на 23 юли, той е бързал, давал е разпореждания и е „уволнявал“ хора, за да си тръгне от парламента.  Честна дума, такова нещо не е имало, посочи той.  

"Икономиката не е нива, която може да се окопае и след 5 минути да я засадим, а след 15 минути да даде плод. Там има инерционни процеси, опитваме се да ги спрем“, заяви още шефът на бюджетната комисия в НС.

"В страната вече 9-и месец потреблението се свива, инвестициите също. Ръстът за последното тримесечие е 0,4%, а беше предвиден ръст от 1%", изтъкна Цонев.  По думите му преминем ли нулата, сме в рецесия, а 0,4% е в рамките на статистическата грешка.  „Свитите приходи за шестмесечието също говорят за такава тенденция”, добави той.

На въпрос защо са си гласували ваканция при това положение и „с какво сърце ще почиват“ депутатите, ако държавата наистина отива към пропастта, Цонев отговори с въпрос: „Вие наистина ли смятате, че сме свръхчовеци? Така като ме гледате, изглеждам ли ви на човек, който няма нужда от почивка?“.  

Той беше категоричен, че в приходните агенции има проблеми - и в митниците, и в данъчните. Според него са нужни кадрови промени. 

Депутатът от ДПС заяви още, че изпълнението на приходите за петмесечието, преди да влезе този кабинет, сочат преизпълнение спрямо предходната година с 1,8%, а заложеното в бюджета е 8,7%. 

„Ако този темп на преизпълнение на приходите се запази, ние наистина ще имаме дупка от 1 милиард”, каза той. Относно актуализацията на бюджета Цонев заяви, че другият вариант е да се вземат пари от фискалния резерв и той да бъде намален. 

„Това не е политика, която ние одобряваме, това го правеше Дянков“, разясни депутатът от ДПС. Попитан може ли да се вземе още един заем до края на годината той отговори: „Дано не се наложи. Мисля, че няма да се наложи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

румбо

преди 10 години

Дьонме!

140

х

преди 10 години

То и Волен Сидеров има диплома за богослов.Пази Боже България от такива богослови!

139

леля Пена

преди 10 години

Крайно време е този турски измикярин,който си сменя визията според модата на очилата да сложи *** и потури и да престане да говори за бога,а да се зазрами и да млъкне поне.

fallback