Чобанов и Адемов ще мислят за коледни добавки на пенсионерите. Снимка: БТА

Възможно е да има коледни добавки за пенсионерите, стана ясно от актуализацията на бюджета.

"Ако бъдат дадени коледни добавки на пенсионерите, те ще са само за тези, които взимат под 200 лв. на месец", обяви социалният министър Хасан Адемов и добави, че идеята е да има диференциран подход.

Той обясни, че пенсии до 200 лв. взимат около 800 000 български пенсионери. Окончателното решение обаче ще се вземе в края на годината, когато се разбере какви са възможностите.

Още по темата
Финансовият министър Петър Чобанов пък не отрече категорично възможността, че може да се породи нужда от втора актуализация. „Ще положим необходимите усилия да изпълним това, което сме заложили, за да не се налага втора актуализация”, каза той след приемането на поправките на второ четене в парламента.

"Ако президентът наложи вето върху част от текстовете, възникват поне два въпроса със социално измерение", коментира социалният министър Хасан Адемов.

Той уточни, че държавният глава трябва да обясни, като налага вето защо поне два месеца семействата на деца с увреждане няма да могат да получат добавките си от 28 лв. или 56 лв. за двата месеца.

"Ще се попречи и на увеличаване на квотите за ваучери за храна и работници и служители няма да могат да се възползват от тях", предупреди още Адемов.

Финансовият министър Петър Чобанов също изрази надежда да не се стига до вето.

"Надявам се президентът да позволи бюджетният процес в държавата да протича гладко и по нормален начин", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase