Божидар Димитров поиска коалиция между ГЕРБ и БСП. Снимка: Булфото
fallback

За предсрочни парламентарни избори и последваща ги коалиция между ГЕРБ и БСП се обяви директорът на Националния исторически музей и бивш министър в кабинета "Борисов" Божидар Димитров.

По думите му бъдещият предсрочен вот няма да повтори резултатите от предните избори. "Промениха се нещата в одобрението на почти всички партии, които в момента са в парламента, с изключение на ДПС – там гласоподавателите са константна величина", посочи Димитров пред БНР.

Oще по темата
"После като се види каква е ситуацията, и ако отново ГЕРБ и БСП на най-големите партии, а другите доста по-надолу от тях, да се направи това, което се направи в Германия, в Италия в момента, в Гърция – голяма коалиция. Тогава тя ще има моралното право да управлява", категоричен бе директорът на НИМ.

По думите му правителството на Орешарски ще управлява много трудно в ситуацията, каквато е в момента. Божидар Димитров отново изказа тезата си, че в бъдеще България трябва да стане президентска република.

Директорът на НИМ не пропусна да коментира и отношенията между България и Македония:

"Македония трябва да живее в настоящето, а не във фалшивото минало", каза още историкът и поиска двете страни заедно да честват общите исторически дати.

"Искаме заедно да честваме и годишнината от смъртта на Гоце Делчев. Те твърдят, че той е македонец, но ние изваждаме исторически факти, че той е българин. Историята не е локална наука, тя е международна наука. Намерете един световен учен, който да каже, че Илинденското въстание е вдигнато от македонци", заяви още Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

анонимна

преди 10 години

Първо ГЕРБ и БСП няма да направят коалиция, според мен... Второ при нови избори нито ГЕРБ, нито БСП трябва да са в парламента, нямат място там, макар че има достатъчно заблудени да гласуват за тях... И накрая няма нито една партия в момента, която да вдъхва сигурност за промяна... Няма да е зле наистина да се установи президентска република, но аз лично не искам да ме управлява Росенчо Плевналиев...

49

seedno

преди 10 години

Изобщо ГЕРБ не трябва бъде част от политиката!

48

Анонимен

преди 10 години

директорът на музея да си се занимава с музеите и с антиките. скоро ще има нови експонати. да речем запалки и химикалки с фенерчета от типа "бате бойко гледа". нема работа да се изказва политически, да не вземе да се пенсионира бързо бързо... ба... наглеца.

fallback