Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев призова за национално отговорен подход в изявление по повод събитията около сградата на парламента снощи.

„Апелирам към политическите партии, представени в парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната“, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Плевнелиев напомня, че с поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. „За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме“, декларира президентът.

Президентът отново призова да бъде съхранен толерантният характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир. „Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието“, посочва държавният глава.

Плевнелиев призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

„Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те. Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега“, настоява президентът.

В изявлението си той посочва, че на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност по време на февруарските протести и криза се е състоял конструктивен политически дебат и са взети важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход, заявява Плевнелиев, който изразява готовност да свика Съвета по всяко време.

Държавният глава обаче напомня, че КСНС „не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase