Снимка: ПП ГЕРБ

ГЕРБ поиска оставката на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който вчера призова депутатите да не ходят на работа днес в парламента, след като напрежението около НС ескалира.

"Абсолютно недопустимо е да отменя чрез телефонен апел пленарно заседание на Народното събрание", се посочва в позицията на партията на бившия премиер Бойко Бирисов.

Според тях редовни заседания могат да бъдат отменяни само с изрично решение на пленарната зала и Михаил Миков категорично не разполага с никакви законови правомощия да призовава депутатите да не идват за заседание.

Още по темата

"Заради очевидната некомпетентност на Михаил Миков и диктаторското му поведение, което потъпква демократичните устои, от ГЕРБ настояваме председателят на Народното събрание да подаде оставка", се казва в позицията.

"Заявяваме, че поведението му е поредното доказателство за управленческата немощ на мнозинството на БСП, ДПС и "Атака". С действията си от вчерашния ден и апела на Миков тези хора за пореден път доказват, че парламентът не може да работи и кредитът на доверие към него е окончателно изчерпан", допълват от ГЕРБ.

Поради изчерпването на всички възможности за диалог в парламента от ГЕРБ настояват за бързо свикване на Консултативния съвет по национална сигурност към президента, където да бъде проведен диалог между политическите партии и да бъде определена дата за предсрочни парламентарни избори в рамките на 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase