Росен Плавнелиев и Вивиан Рединг. Снимка: БТА

Сегашните политически събития и гражданските протести в страната ясно показват нуждата от промяна в България, настоя след среща с президента Росен Плевнелиев, еврокомисарят по правосъдие и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг.

По думите й е необходимо страната ни да задълбочат усилията си по реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Още по темата

Рединг посочи, че Еврокомисията следи с известно безпокойство събитията в България.

"В Брюксел уважават правото на държавите членки да решават сами вътрешните си въпроси, но някои ситуации имат отражение в Съюза като цяло", подчерта тя и изрази надежда, че политическите партии ще положат необходимите усилия за постигане на национално съгласие.

"Политическите партии трябва да отиват към бъдещето, а не - към миналото, защото бъдещето, нови хора, нови начини за правене на нещата е единственият начин. Аз наистина апелирам към онези, които носят отговорност, да се обединят, да забравят миналото и да работят за бъдещето", добави Рединг.

"Наистина съм убедена, че демокрацията не може да бъде построена върху олигархията от старо време. Това не е възможно. Трябва да излезеш от това и да построиш модерна система, където Европа ще бъде с теб", посочи тя.

И Рединг, и Плевнелиев бяха единодушни, че реформите не се правят заради Брюксел, а заради българските граждани.

На свой ред държавният ни глава обеща, че ще продължи да търси всички възможни форми за постигането на политическо съгласие по съществения за гражданите дневен ред, както и за изход от политическата криза.

Президентът Плевнелиев и заместник-председателят на ЕК са обсъдили и предстоящия Граждански диалог, който ще се проведе утре в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Вивиан Рединг гражданският диалог е уникална възможност за българите да споделят идеите и желанията си за бъдещето на Европа, а и на страната си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase