Петима израелци и българин загинаха при атентата. Снимка: архив, БулФото

България е получила от Съединените щати анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към Хизбула. Това съобщи в Брюксел външният министър Кристиaн Вигенин.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни по време на второто заседание на работната група, която трябваше да реши дали групировката да бъде включена в терористичния списък.

Още по темата
Вигенин съобщи и за още информация, постъпила от други държави. „Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на Комитета на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък“, заяви той, цитиран от БНР.

Днес външните министри на 28-те решиха да включат военното крило на Хизбула в списъка на терористичните организации.

Бургаският атентат е изиграл роля за решението, каза Вигенин. На въпрос дали то създава допълнителни рискове за националната ни сигурност, министърът отговори: „Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на Хизбула на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да, ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение. Второ, ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното“.

При атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. беше взривен автобус с израелски туристи. Загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса. Над 30 души бяха ранени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase