Лидерът на Хизбула Хасан Насрала. Снимка: архив, Reuters

Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Агенцията отбелязва, че това решение бележи голяма промяна в политиката на блока, мотивирана от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

"Постигнато бе споразумение за включване на Хизбула (в терористичния списък)", съобщи европейски дипломат. Трима негови колеги потвърдиха информацията.

Външните министри на 28-те страни от ЕС са успели да преодолеят различията във вижданията, че подобно действие ще допринесе за дестабилизирането на Ливан, където Хизбула участва в управляващата коалиция на страната.

Още по темата

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Ащън е предложила миналата седмица ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение.

Пристигайки по-рано днес в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е настъпил моментът Европейският съюз да добави военното крило на ливанската шиитска организация Хизбула в списъка си с терористични организации, предаде от ИТАР-ТАСС.

Според Хейг след атентата в Бургас, "следите от който водят към Хизбула", няма друго решение. "Когато на европейска земя бъде извършен терористичен атентат, трябва да последват ответни действия", заяви той. В същото време Хейг счита, че "диалогът на ЕС с политическото крило на Хизбула трябва да продължи".

При атентата в Бургас на 18 юли 2012 г. беше взривен автобус с израелски туристи. Загинаха общо 7 души: 5 туристи, българският шофьор на автобуса и атентаторът самоубиец. Над 30 души бяха ранени.

След като военното крило на Хизбула бъде включено в "черния списък", организацията няма да може да получава пари от поддръжници в Европа, а европейски представители няма да имат правото да се срещат с хора от групировката. Проблемът е, че не съществува юридическото лице "военно крило на Хизбула", което означава, че при налагането на евентуални санкции евродипломатите ще трябва да разплетат връзките между различните части на Хизбула, за да бъдат ефективни ограниченията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase