Петър Чобанов. Снимка: архив, БулФото

Министърът на финансите Петър Чобанов отрече да има спекулация с данните за дължимото ДДС на бизнеса. В тези 776 млн. лева, които обяви премиерът, има и ДДС от текущия период. Тук няма никаква спекулация, тъй като това ДДС също се дължи от държавата, коментира пред журналисти в парламента Чобанов.

Премиерът никъде не каза, че това е просрочено ДДС, а каза, че това е ДДС, което държавата дължи, посочи Чобанов и отбеляза, че просроченото ДДС е 315 млн. лева. По думите му трябва да се замислим защо въобще боравим с понятие като "просрочено ДДС" и как да го намалим.

Данните, които изнесохме за 25 млн. лева платени лихви заради това просрочено ДДС миналата година и 12 млн. дължими лихви само за първите пет месеца на тази година, също са достатъчно тревожни, коментира Петър Чобанов, цитиран от БТА. Той посочи, че преди време неплащането навреме на задълженията на държавата към бизнеса се е смятало за евтино финансиране на бюджета, но се е оказало, че не е толкова евтино, тъй като лихвата е сериозна.

От тази гледна точка няма никаква спекулация, вече ще има по-добра отчетност към всеки един момент колко ДДС дължим, каза финансовият министър. Решихме информацията по-добре да се канализира, по-добре да се следи, включително и на дневна база от цялата система на НАП, добави той.

Чобанов съобщи, че държавата е върнала на фирмите ДДС за 454 милиона лева като част от плана за разплащане с частните компании до края на август.

„В първите 12 дни на юли върнахме по-ускорено ДДС за 454 милиона, включително този път помислихме и за малките фирми и на 1215 малки фирми върнахме 60 милиона, което за тях е сериозен източник на финансов ресурс”, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase