Снимка: архив, Reuters

През 2012  г. шефът на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, който от вчера е обвинен от прокуратурата за длъжностни престъпления, е поискал от президента Росен Плевнелиев  доказателства откога не участва в управлението на търговски дружества.

 „Със свое официално писмо от 19.09.2012 г. във връзка с постъпил сигнал председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е поискал от президента на Републиката Росен Плевнелиев да представи на Комисията доказателства от кой момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като по-рано днес заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу Златанов ще бъде да се провери дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев.

Още по темата

„В отговор на  Комисията с писмо с изх. № 37-00-36 от 21.09.2012 г. президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества.

Г-н Плевнелиев е предоставил всички поискани му от  Комисията документи, независимо че те са публични и достъпни на интернет страницата на Търговския регистър.
        
До този момент президентът не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Всеки гражданин може сам да се убеди, че президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката“, се посочва в съобщението на прессекретариата.
 
Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягване на всякакви интерпретации и спекулации, допълват оттам. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase