Иво Атанасов стана член на СЕМ. Снимка: Булфото
fallback

Парламентът избра Иво Атанасов за член на СЕМ от парламентарната квота. Той заема мястото на София Владимирова, чийто мандат е изтекъл преди година, но тя изпълнява длъжността до избиране на нов човек за длъжността.
 
Четирима се въздържаха, а останалите 102 подкрепиха Атанасов.
 
За поста имаше двама кандидати - Иво Атанасов и Радомир Чолаков. И двамата бяха издигнати от представители на Коалиция за България, като нито една друга ПГ не номинира свой кандидат.

Липсата на ГЕРБ от залата докара нещата дотам, че Коалиция за България да бъде опозиция сама на себе си, заяви Мартин Захариев от трибуната.

Кандидатурата на Атанасов беше подкрепена от зам.-председателя на парламента Мая Манолова, председателя на образователната комисия Ваня Добрева и издателя на вестник "Дума" Николай Малинов.

Главният юрисконсулт на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков беше номиниран от Антон Кутев, Петър Курумбашев, Мартин Захариев, Татяна Буруджиева, Христо Монов и Николай Петев.

Атанасов е бил депутат пет поредни мандата и винаги е бил част от медийната комисия към НС. Едва ли има български гражданин, който да познава по-добре медийното законодателство. През всички години, в които е бил народен представител, е бил член на медийната комисия. Всички познават Иво Атанасов като ярък български публицист, заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова.

Всички депутати, направили изказвания по време на разискванията, изтъкваха, че признават качествата и на двамата кандидати.

Кандидатурата на Чолаков беше представена от Петър Курумбашев, който сам призна, че неговата номинация е обречена, защото е гласувано решение парламентарната група да подкрепи друг кандидат. Като допълнително качество на Чолаков беше посочена неговата добра подготовка не само по медийно, но и по гражданско право.

Георги Кадиев от левицата призова депутатите да гласуват по съвест. Мартин Захариев пък използва дискусията около избора на нов член на СЕМ, за да се обяви за реформа в държавните медии – преминаването на БНР и БНТ под една ”шапка”.

Думата в края на разискванията взе и Иво Атанасов, който се противопостави на разделението на база партийна и експертна кандидатура. В крайна сметка и двамата сме били депутатите. Единият е бил народен представител от лява партия, а другият от дясна, обясни той. По негови думи сега не е момента да се мисли за реформа в националните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 10 години

глупости комунист и съвест, няма такова животно

18

Анонимен

преди 10 години

До Гард Наистина вие *** си викайте по улиците!"Кучетата си лаят, а кервана си върви!"

17

Гард

преди 10 години

Докато ние си викаме по улиците *** съвсем завзеха държавата и после мърдане няма.Накрая ще разпръснат протестиращите с полиция и сме до там.

fallback