Снимка: Булфото
fallback

Протестите, провеждащи се ден след ден вече месец, не са израз на недоволство от конкретно правителство, а от цялата политическа класа, от усещането за шуробаджанащина и икономическа стагнация. Това пише британският в. "Файненшъл таймс" в репортаж от България, озаглавен "Поколението F" в България оглавява протестите срещу корупцията“.

На фона на разтърсваните от бурни протести в последните седмици Турция, Бразилия и Египет, по-малката и мирна досега България с население от 7,4 милиона души привличаше по-малко внимание. Мащабът и продължителността (до 30 000 души всеки ден само в София) на протестите в най-бедната страна в Европейския съюз обаче са безпрецедентни от падането на комунизма преди двайсет години досега.

Експертът в областта на връзките с обществеността и писател Максим Бехар казва, че тези протести се различават от всички останали в България досега и може да продължат по-дълго от очакваното - отчасти защото са движени от социалните медии.

Въпреки ниските доходи на хората България се превърна в една от най-ползващите "онлайн" услуги страни благодарение на огромните инвестиции във високоскоростен интернет. Това създаде младо, креативно и комуникативно поколение, което Бехар нарича в наскоро публикуваната си книга "Поколение F".

Софийските протести се идентифицираха с хаштаг #DANSwithmе. Отначало те се появиха в Twitter, а после се прехвърлиха във Facebook, където 2,5 милиона активни българи прекарват известно време ежедневно, казва той.

 "Файненшъл таймс" цитира първия български еврокомисар и понастоящем един от водачите на реформистко опозиционно сдружение Меглена Кунева, която казва, че протестите са "революция на достойнството" срещу върхушка, свързвана с корупция и безнаказаност. Протестите обединяват обществото, не го разделят. Разделителната линия е между гражданите и мафията, смята Кунева.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

абв

преди 10 години

А Пепи Еврото ,забравихте ли го ?

52

Гражданин на РБ

преди 10 години

Пази Боже България от силнопродажни "недооценени" опортюнистични "политици" като г-жа Кунева!;-)

51

J.K.

преди 10 години

Много инетресен цитат от г-жа Кунева, протестите са "срещу върхушка, свързвана с корупция и безнаказаност" Е тя не е ли част от това? бори се сама срещу себе си ? Вярно, че борбата със себе си е форма за постигане на душевен катарзис, но уместна ли е в политиката ?!?! или е лицемерие? демагогия? успешен бизнес модел?

fallback