Снимка: архив, Булфото

Предстои в наредбата за Спешната помощ да бъде ясно записано какво означава спешна и какво неотложна помощ, обяви на пресконференция в Кюстендил здравният министър д-р Таня Андреева.

Тя посочи, че част от затрудненията в спешната помощ са в резултат на това, че екипите им оказват всякаква помощ, от която едва 30 процента е спешна.

"Останалите случаи се отнасят до неотложна помощ или домашни посещения, поради това, че пациентите не откриват личните си лекари", уточни министърът.

Тя отбеляза, че очевидно ще има санкции за общопрактикуващите лекари, ако спешната помощ поема и тяхната работа.

"Плащайки за доболнична помощ, пациентите очакват да я получат в съответния обем и качество. Общопрактикуващите лекари ще трябва да спазват нормативите, ако искат да работят при едни и същи условия и да получават заплащане за това", посочи тя.

Министър Таня Андреева каза още, че екипът й ще се опита да остойности за първи път медицинския труд в клиничните пътеки и ще работи по отношение на промяна в нормативната уредба, която касае стандартите и наредбата за специализациите, за да бъде либерализирано започването на специалност и акредитирането на по-големите областни болници като бази за обучение.

Тя посочи, че около 40 процента от младите специалисти сега заминават в чужбина, а останалите се съсредоточават в големите университетски центрове и областни градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase