Прогнозите на ЕФЕ са, че демонстрациите у нас ще изгубят мирния си характер. Снимка: БТА
fallback

България, най-бедната страната в ЕС, е изправена пред несигурно лято след месец на граждански антиправителствени протести, насочени срещу новия кабинет на независимия икономист Пламен Орешарски, пише испанската агенция ЕФЕ.

Днес се навършва точно един месец от началото на тази нова вълна на социално недоволство, чийто детонатор бе бързото назначаване, без предварителен парламентарен дебат, на оспорван предприемач за директор на разузнавателните служби, припомня БТА.

Оттогава не е минал и ден без протести, някои от тях масови с участието на десетки хиляди души, други по-малки - с неколкостотин демонстранти. Във всички случаи българските анализатори са единодушни, че след 30 дни на демонстрации има опасност те да изгубят мирния си характер и във всеки момент да се стигне до сблъсъци.

Неотдавнашно изследване на Галъп интернешънъл сочи, че 41 на сто от българите искат Орешарски да подаде оставка. В парламента той може да разчита само на относително мнозинство - на социалистите и депутатите от партията на турското малцинство, посочва ЕФЕ.

И докато 19 на сто от анкетираните не вземат страна, близо 40 на сто подкрепят правителството, сформирано след изборите на 12 май, на които най-много гласове получи консервативната партия ГЕРБ, която сега бойкотира работата на парламента. Лидерът на ГЕРБ, бившият премиер Бойко Борисов, подаде оставка с целия си кабинет през февруари след седмици на социални протести срещу високите цени на тока.

За да може да функционира, българският парламент сега зависи от това един представител на екстремистката партия "Атака", четвъртата политическа сила, ще остане в залата, за да гарантира присъствието на най-малко 121 от общо 240-те депутати, отбелязва испанската агенция.

На фона на тази ситуация демонстрантите, които се организират чрез социалните мрежи, се събират всяка вечер на неколкостотин метра от парламента.

Те искат оставката на правителството и критикуват българската политическа класа, която, според тях, не защитава обществените интереси и цели единствено да облагодетелства така наречената икономическа олигархия. ЕФЕ припомня скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на разузнавателни служби, разгневило много граждани.

Протестното движение, което се породи от това недоволство, е ново и непознато досега в България, страна, която преживя различни периоди на трусове от падането на комунизма преди 23 години, отбелязва испанската информационна агенция.

"Този протест е политически, а не икономически. Няма искания за по-високи заплати или за по-ниски цени, както бе през февруари", посочва пред ЕФЕ Тихомир Безлов, директор на Центъра за изследване на демокрацията в София. Според Безлов характеристиките на протестите в България са сходни с неотдавнашните протести в Турция и Бразилия.

Западен дипломат в София резюмира ситуацията така: "Сегашното правителство дойде на власт с нулево доверие", посочва ЕФЕ.

"Дипломатическият корпус не си обяснява това назначение. То бе грешка, макар и призната от социалистите, която ще доведе неизбежно до оставката на правителството", допълва същият неназован източник на ЕФЕ.

Междувременно въпреки спокойната обстановка при протестите, някои демонстранти вече започнаха да губят търпение. В четвъртък двама души бяха задържани заради опит да премахнат полицейските заграждения край парламента.

Освен това министерството на вътрешните работи твърди, че се увеличават предупрежденията, които то получава, за евентуални провокации и затова моли гражданството да бъде бдително и да не допуска насилствени действия, посочва в заключение ЕФЕ в материала си от София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Пенсионер

преди 10 години

До Анонимен 123Ти ли ми плащаш пенсията бе, ***! Работил съм 44 г. на моята държава. Имам една кутия с фишове - ей така, за спомен. Бих могъл да ти ги натъпча някъде! В устата гадна, например. Ти събираш пари за СВОЯТА пенсия. Стига да я доживееш, защото може да се удавиш в злобата си. Но така е добре - пиши, показваш нагледно какви прости и глупави хора вилнеят из форумите. И доколко успяха да разделят българския народ. А пропо, аз също плащам данъци: от 3 наема, от арендатор, от хонорари.

113

ПВБС

преди 10 години

Утре си покажете и п....те в знак на протест. Организирайте и масова оргия! Много сте оригинални!

112

Знаещ

преди 10 години

Браво, палчето долу. Пълно е с комунистически активисти в ИНТЕРНЕТ! E, не ви харесва, комунисти, това че народът ви знае какви сте и не ви иска! Младостта на България сега протестира срещу ваше правителство и тя ще реши коя партия ще управлява за в бъдеще България, но няма да е вашата. Страхувайте се, комунисти, защото сега на улицата са децата, но когато утре излезат и родителите им, тогава за вас ще стане страшно.

fallback