Депутати от ГЕРБ внесоха жалбите в КС на 22 май. Снимка: Булфото

Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от ПП ГЕРБ за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни, се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд.

Срещу това решение е гласувал само един съдия от 12-членния състав на съда – Благовест Пунев.  Други трима ще пишат становища, тъй като те са съгласни с крайното решение на съда за отхвърляне на жалбата, но не и с мотивите, приети от мнозинството, съобщава "Правен свят". Оттам допълват, че тримата съдии със становища са Румен Ненков, Кети Маркова и Анастас Анастасов.

На този етап обаче все още няма яснота за мотивите на съдиите за решението.

По време на заседанията по делото мнозинството в КС се е концентрирало почти изцяло върху казуса с бюлетините от "Костинброд" и проблема що е то предизборна агитация в чисто формалното й тълкуване. По същество обаче няма произнасяне върху темата за вота в съседна Турция, която стои в основата на искането на РЗС и НФСБ.

Така по всяка вероятност съдът тепърва ще се произнася по турския вот по другите две дела – по искания на РЗС и НФСБ, които също бяха внесени чрез депутати от ГЕРБ. Решенията по тези дела ще се появят едва наесен, защото по тях се иска събирането на много доказателства и експертизи. Така или иначе дори да се намерят нарушения на вота в южната ни съседка, те биха променили само разпределението на два или три мандата, посочва "Правен свят".

Dnes.bg припомня, че на 22 май депутати от ГЕРБ внесоха три искания за касиране на изборите на 12 май в КС. При внасянето стана ясно, че вместо една - само жалбата на ГЕРБ за касиране на вота заради нарушения в деня за размисъл, депутатите са внесли искане за касиране и от името на РЗС и НФСБ.

Жалбата на ГЕРБ бе подписана от 96 представители на партията в НС от общо 97. Единственият, който не я е подписа, е Александър Ненков, за да няма съмнения за конфликт на интереси, защото е син на конституционния съдия Румен Ненков.

Още по темата

При внасянето на молбата до КС депутатът Красимир Ципов обясни, че в папките има описани много нарушения. Те се отнасяли не само за деня на размисъл, когато гръмна скандалът с намерените в склад в Костинброд 350 000 бюлетини, но и за самия изборен ден.

Близо месец и половина по-късно Конституционният съд на Република България излезе с решение по конституционно дело № 13/2013 г. С него съдът отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители, произведени на 12 май 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase