Яне Янев. Снимка: архив, Булфото

„Ред, законност и справедливост“ ще сезира Конституционния съд за 51 784 гласа от Турция. Това каза на пресконференция председателят на РЗС Яне Янев. Той сигнализира за нарушения в избирателните секции в Турция.

Янев твърди, че във всичките 86 секции в Турция има фалшификации. В понеделник РЗС ще оповести чрез  коя институция ще внесе жалба до Конституционния съд, в която се настоява касиране на изборите в секциите в Турция. Според Янев там е имало дописване на избиратели, които не са имали право на глас, купувани са номера на невалидни български документи за самоличност и са подавани повече от 936 гласа в секция, което надвишава максимума. Има секции, в които са подавани над 1 200 гласа, каза Янев и изчисли, че ако изборите в секциите в Турция бъдат касирани, ДПС ще изгуби 5 депутатски мандата.

Според РЗС ДПС е най-големият победител на тези избори, защото е постигнал мюсюлманизиране на еднородни български територии. Ако се сформира правителство, то БСП и ДПС ще управляват с по малко от 19% от имащите право на глас, каза Янев и посочи, че няма да си подаде оставката, докато не се приеме нова конституция.

Партията на Янев направи първото си публично изявление, след като не успя да прескочи 4-процентовата бариера и няма да присъства в новия парламент. Пресконференцията беше посветена на анализ на изборните резултатите и намеренията на РЗС за действията оттук насетне. Нашата оценка за изборите е, че парите победиха достойнството, заяви Янев. Такъв политически разврат, какъвто се случи на тези избори, никога не е имало в България за последните 20 години. Този разврат е предвестник на края на този провален политически модел, каквото и да се случва оттук нататък, който и да съставя правителство, който и да победи на следващи избори, винаги ще бъде губещ, смята лидерът на РЗС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase