Снимка: Bulgaria On Air

„Необходимо е да се въведе Национална аптечна карта, с която ще може да се определи съотношението на броя хора в населените места и броя на аптеките. Чрез нея ще се разбере къде хората имат нужда от нови аптеки“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Според него е необходимо да се забрани отварянето на нови аптеки в големите градове, където се наблюдава свръхконцентрация.

„България е единствената страна, която забранява на аптеките да слагат надценка на медикаментите, а така в някои села и градове няма да има аптеки, защото не са на печалба. Аргументът на всички управляващи е, че това е социална политика, но според нас не трябва да е за сметка на българските фармацевти и предприемачи, а може да се намаляване цените на производителя, който в повечето случаи е чужда фирма“, смята Вълев.

Според него обаче е необходимо да се забрани производителите на лекарства да държат аптеки, защото се нарушава пазарният принцип и се подхранват фармацевтичните монополи.

„Основната насока, по която трябва да се работи, е за равен достъп до фармацевтичните услуги на българите. Политиката трябва да бъде ориентирана към лекарствено предлагане“, коментира той.

„Преди всичко обаче в страната трябва да се инвестира в профилактика на населението“, твърди той. По думите му в останалите европейски държави от Здравната каса/обществения фонд се отделя близо една трета от бюджета за профилактика. В България обаче ситуацията е различна – една осма“, посочи Вълев.

Той обясни, че лекарите предпочитат да изписват скъпоструващо лечение на пациентите си заради плащането от Здравната каса. „Получава се преразход при този вид лечение. Необходимо е да е има клинични фармацевти, за които проучванията сочат, че лекарствените лечения намаляват с между 20 и 30%“, каза той.

Вълев беше категоричен, че цените на лекарствата не трябва да се намаляват, а е нужно да се увеличат доходите на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase