Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Необходимо е да се разбере, че проблемът на Националната здравноосигурителна каса не е кадрови, а на политическо ниво във всяка партия, която е на власт“, заяви бившият здравен министър (1995-1997) Мими Виткова пред Bulgaria On Air. Според нея практиката, наложена от ГЕРБ, за честите смени в здравните институции продължава.

„Мерките, които управляващите ще предприемат, трябва да станат обществено достояние“, каза тя.

Според нея средствата, които България харчи за здравеопазването, са почти колкото и всяка друга държава в ЕС: „Ние гледаме само публичните разходи, които са 4% от БВП, но ако ги съберем с частните, се получават 8% - колкото в Европа. Проблемът е, че имаме малък БВП и затова парите изглеждат малко“.

„В европейските страни болните плащат около 15% от джоба си за лечение, а в България – 50%“, каза Виткова. Именно заради това е неизбежно да се увеличат парите за публичните разходи, твърди тя. „В следващите две години е необходимо здравноосигурителните вноски да се повишат с 2%, но постепенно и тези пари трябва да отидат в частните фондове“, каза Виткова.

Тя е категорична, че има голяма неефективност в изразходването на средствата в здравеопазването. „Нямаме анализ защо от въвеждането на осигурителния модел от 1998 г. досега разходите за здравеопазване нараснаха девет пъти, а неудовлетвореността на гражданите нарасна многократно повече“, твърди Виткова.

„Първата стъпка за новия шеф на НЗОК е да огледа изтичането на средствата, което се наблюдава основно при болничната помощ, както и да работи при повече прозрачност“.

Вижте повече във видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

КО?

преди 10 години

НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ.....ПЛАЩАМ НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЛЗВАМ А АКО МИ СЕ НАЛОЖИ ПЛАЩАМ ПАК ЗАЩОТО ЛЕКАРТИТЕ ЗА ВСИЧКО ПАРИ ИСКАТ....АКО НЕДАЙ БОЖЕ СИ ЗА ОПЕРАЦИЯ ЗОРЛЕН ТИ ИЗПИСВАТ РАЗНИ НЕЩА ДА ГУШНАТ ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ПРОДАЖНИТЕ ТАКИВА РАЗСИПНИЦИ....БЕЗБОЖНИЦИ ТОВА ВЕЧЕ ТЯХНОТО НЯМА ГРАНИЦИ

21

Мистър Х

преди 10 години

проблемът не е кадрови - той е структуре. нЗОК въобещ не трябав същестувава в този си вид. Или направете втора здравана каса , демонополизирайте пазара и понижете цените.(можете да направиет експеримент - една каса със високи цени и високо качество, и една каса с народни цени и по ниско камество)или вторият вариант закрийте касата и всеки да си плаща на лични сметки.... а да се уволняват хора и да се вдигтат такси са политичесик решения

20

sharan-bg

преди 10 години

Те не крадът! Те прогласуват в парламента решението на това или онова правителство да прехвърлят някой друг милиард от НЗК към бюджета. После от този бюджет / може и да го аактуализират, а може и без/ съвсем законно си увеличат, я заплати, я командировъчни, а може и да си подменят таратайките Мерцедеси с нови модели! Санким са вече 20 години у власта ще остискат още 20. Пък ти, ***, плащай по-високи здравни вноски. Да има за всичко - само за твоето здраве да няма!!!!!

fallback